Zoektocht naar MH370 in nieuw gebied - ‘vliegtuig vloog minder ver’

De zoektocht naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines is weer verplaatst naar een ander deel van de Indische Oceaan. Uit een nieuwe analyse van de radargegevens is gebleken dat de Boeing 777 sneller vloog dan eerder werd aangenomen en daardoor meer brandstof heeft verbruikt. Mogelijk heeft het vliegtuig dan ook een kleinere afstand afgelegd dan gedacht.

Een lid van de Australische luchtmacht zoekt naar MH370 in de zuidelijke Indische Oceaan. Door slecht weer werd de zoektocht de afgelopen week bemoeilijkt.
Een lid van de Australische luchtmacht zoekt naar MH370 in de zuidelijke Indische Oceaan. Door slecht weer werd de zoektocht de afgelopen week bemoeilijkt. Foto EPA / Michael Martina

De zoektocht naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines is weer verplaatst naar een ander deel van de Indische Oceaan. Dat heeft de Australian Maritime Safety Authority (AMSA), die de zoekactie coördineert, vandaag volgens persbureau AP gezegd. Uit een nieuwe analyse van de radargegevens is gebleken dat de Boeing 777 sneller vloog dan eerder werd aangenomen en daardoor meer brandstof heeft verbruikt. Mogelijk heeft het vliegtuig dan ook een kleinere afstand afgelegd dan gedacht.

Afgelopen week werd gezocht in een gebied op zo’n 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. De zoektocht daar werd bemoeilijkt door slecht weer en de afstand van het vasteland. Inmiddels wordt op zo’n 1.100 kilometer ten noordoosten van dit gebied gespeurd naar brokstukken: op zo’n 1.850 kilometer ten westen van Perth. Vier vliegtuigen en zes schepen worden in het nieuwe gebied ingezet. Omdat het gebied minder ver van Perth ligt, is het gebied beter bereikbaar en is het dus makkelijker om daar te zoeken naar het vliegtuig.

Het nieuwe zoekgebied naar MH370. Foto EPA / AMSA

“Dit is onze beste inschatting van het gebied waarin het toestel waarschijnlijk in de oceaan is gestort”, zei Martin Dolan van de Australische dienst voor transportveiligheid. Maar omdat er een veelheid aan scenario’s is over wat er met het vliegtuig is gebeurd, blijft het zoekgebied groot: zo’n 319.000 vierkante kilometer. De zee is in het nieuwe gebied 2 tot 4 kilometer diep.

‘Geen verloren tijd’

Volgens de AMSA is het niet ongewoon dat een dergelijke verandering in zoekgebied voorkomt:

“Het is de normale gang van zaken bij reddingsoperaties dat er nieuwe informatie aan het licht komt en dat betere analyses je naar een andere plek voeren.”

De AMSA beschouwt de eerdere zoekacties niet als verloren tijd.

Eerder gespotte ‘brokstukken’ toch geen brokstukken

Het zoekgebied ligt zo’n duizend kilometer noordelijker dan het gebied waar eerder honderden mogelijke brokstukken werden gespot op Japanse, Thaise en Franse satellietbeelden. Dat nu verder wordt gezocht, wijst erop dat de onderzoekers hebben geconcludeerd dat die brokstukken niet van het vliegtuig zijn.

De Maleisische Boeing 777 verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Aan boord van vlucht MH370 bevonden zich 239 mensen. Ondanks dat er nog geen spoor van het vliegtuig is, maakte de premier van Maleisië deze week bekend dat de autoriteiten zo goed als zeker zijn dat het vliegtuig in zee is gestort en dat niemand het ongeluk heeft overleefd.