Opinie

Zo bestrijden we de PVV

Tijdens het nablussen van de nationale woede over de fascistoïde sketch van Geert Wilders op de bonte avond van vorige week woensdag is er een discussie opgelaaid over de vraag wat de beste strategie is om hem en zijn PVV te bestrijden. Het stellen van deze vraag impliceert in feite dat Wilders zich in een geïsoleerde positie bevindt. Kennelijk is zo goed als iedereen het erover eens dat hij bestreden moet worden en is de vraag alleen wat de meest effectieve methode is.

Hier en daar wordt gepleit voor het instellen van een cordon sanitaire. De PvdA gaat voortaan tegen alle moties van de PVV stemmen, zelfs als ze het ermee eens zijn. En als de PVV vervolgens een motie indient die het tegenovergestelde beweert, zijn ze er weer tegen. De bedoeling hiervan is om de kiezers van de PVV duidelijk te maken dat ze hun stem hebben weggegooid omdat de PVV nul, niente, nada invloed heeft.

Maar het risico lijkt mij groter dat kiezers de conclusie trekken dat de politiek in Den Haag een kinderachtig spelletje is en dat je dan beter maar op Wilders kunt stemmen, die zegt tenminste waar hij voor staat.

Sommigen waarschuwen ervoor om de PVV te demoniseren. Wilders zou gloriëren in de slachtofferrol. Pechtold is hier heel uitgesproken in. Volgens hem is een stem op de PVV net zo veel waard als een stem op iedere andere partij en moet Wilders bestreden worden met argumenten en niet met ondemocratische middelen. Het is een standpunt waar ik veel sympathie voor heb. Het jammere is alleen dat Wilders immuun blijkt voor argumenten. Hij antwoordt door te schelden en zijn kiezers vinden dat prachtig. Hij gaat discussie uit de weg. Hij heeft zelf een cordon sanitaire ingesteld.

De afgelopen week is gebleken dat demoniseren eigenlijk heel erg goed kan werken. Wilders werd zelfs met Hitler en Goebbels vergeleken en het gevolg was dat de PVV bijkans implodeerde. Onder de druk van de nationale verontwaardiging besloot de ene na de andere volksvertegenwoordiger van de PVV op te stappen.

Als we het dan toch over strategieën hebben om Wilders te bestrijden: we hebben zijn zwakke plek gevonden. Hij heeft de grootste moeite om zijn partij bij elkaar te houden. En kiezers hebben nergens een grotere hekel aan dan aan partijen waar het rommelt.

Zo moeten we het dus aanpakken. We moeten Wilders provoceren om steeds verdergaande uitspraken te doen waarbij zijn partijgenoten zich steeds ongemakkelijker voelen. Tegelijkertijd moet de VVD zich openstellen voor dissidenten. Die moeten misschien zelfs actief worden losgeweekt. Binnen een paar maanden is er geen PVV meer over.