Wilders: politiek ‘over de rug van kind’

Premier Rutte stelde gisteren kinderen gerust die bang zijn dat ze het land uit moeten. Hij bedrijft politiek over de rug van kinderen, vindt Wilders.

Mark Rutte had vorige week schoorvoetend afstand genomen van de ‘minder minder’-actie van Geert Wilders. Te laat en te slap, was het verwijt aan de premier. Maar na berichten van angstige Marokkaanse kinderen die vrezen dat zij of hun ouders worden uitgezet, verscheen Rutte gisteren in het Jeugdjournaal om hen gerust te stellen. Wilders’ belofte dat hij zal „regelen” dat er in Nederland minder Marokkanen zullen komen, heeft onder kinderen voor onrust gezorgd.

De premier nodigde een verslaggeefster uit om langs te komen in het Torentje. „Omdat ik het vreselijk vind als kinderen (...) bang zijn voor iets wat in Nederland gelukkig niet kan en niet mag gebeuren”, zei Rutte. „Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet. Dat zullen we niet accepteren.”

Donderdag had Rutte als VVD-leider al gezegd dat hij een „vieze smaak” had gekregen van de actie van Wilders. Gisteren distantieerde Rutte zich ook als premier uitdrukkelijk van Wilders. Tot voor kort hield de VVD de deur steeds open naar een mogelijke nieuwe regering met de PVV als coalitiepartner. Die houding veranderde vorige week.

Toen Wilders in 2011 een ‘Polenmeldpunt’ lanceerde waar Nederlanders konden klagen over Oost-Europeanen, wilde de premier zich daar niet van distantiëren. Ondanks een storm van kritiek in binnen- en buitenland, stelde Rutte alleen droog vast dat de actie van de gedoogpartner „geen regeringsbeleid” betrof.

Zo heeft hij zich altijd verhouden tot de PVV: het is mijn mening niet, maar iedereen mag zeggen wat hij wil. Blijkbaar is Wilders nu ook voor Rutte een grens over gegaan. Al wilde de premier in het Jeugdjournaal geen oordeel over Wilders zelf uitspreken.

Het is niet de eerste keer dat Rutte het Jeugdjournaal als podium benut. In 2012 deed hij mee aan een lijsttrekkersdebat – waar hij grappen stond te maken met Wilders. Vorig jaar werd hij toegejuicht tijdens een speciale kinderpersconferentie.

Reacties op de boodschap van Rutte waren gisteravond merendeels positief. Alexander Pechtold (D66) Twitterde „hulde” aan de minister-president. Wilders noemde het, ook via Twitter, juist „walgelijk dat Rutte politiek bedrijft over de rug van kinderen!”

De PVV-leider werd gisteren ook veroordeeld door de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Timothy Broas zei in een kennismakingsgesprek met Nederlandse journalisten dat het optreden van Wilders (die hij aanduidde als „een politicus”) niet in overeenstemming was „met de gezamenlijke waarden” van de Verenigde Staten en Nederland.