Weelderige kipschotel sluit Peruaans vierluik

Het even modieuze als overschatte superfood quinoa laten we links liggen. Voor het laatste deel van het vrijdagse vierluik met Peruaans geïnspireerde recepten waag ik me ook niet aan guinea pig. Voor je het weet staat de Partij voor de Dieren voor de keukendeur. Hier eet men geen cavia’s.

Vandaag komt een eenvoudige uitvoering van ají de gallina op tafel. De goudgele kippenpeper smaakt weelderig en is echt anders dan de West-europese ragouts of stoofschotels van kip. Ook nu doemt het probleem op van de hier lastig of niet verkrijgbare ingrediënten. Vooral de aromatische gele peper ají amarillo, die zowel vers als gedroogd in deze schotel hoort, bezorgt hoofdbrekens. Maar met aanwijzigen van Martin Morales van het Peruaanse restaurant Ceviche in Londen lukt het om een alternatief te construeren met onder meer het hete pepertje Madame Jeanette, gele paprika en sinaasappelrasp. Het is wat behelpen, maar het resultaat mag er zijn.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak de gesnipperde ui glazig. Laat de gesnipperde knoflook en het Madam Jeanettepepertje zachtjes meebakken. Voeg de bouillon, ontvelde paprika, sinaasappelrasp, oregano en piment toe en laat een kwartier zachtjes stoven. Voeg de melk met het daarin geweekte broodkruim toe.

Pureer de saus met een staafmixer en laat hem even pruttelen. Doe de in kleine blokjes gesneden feta erbij en laat die al roerende smelten. Roep eventueel weer de hulp van een staafmixer in. Het moet een dikke saus zijn, maar hoed u voor aanbranden. Kruid de saus zo nodig wat bij met zout en limoensap. Verwarm de stukjes kippenvlees in de saus.

Serveer de kippenpeper met gekookte witte rijst en garneer met plakjes hardgekookt ei en olijven. Geen superfood, maar wel supergood.