Vorig jaar waren er weer minder diefstallen geregistreerd dan een jaar ervoor

In 2013 heeft de politie 640 duizend diefstallen in Nederland geregistreerd: 38 diefstallen per duizend inwoners. Dat is minder dan een jaar ervoor, toen de teller op 47 per duizend inwoners stond. Het cijfer daalt sinds 2005 al geleidelijk.

Foto ANP / Frank van Beek

In 2013 heeft de politie 640 duizend diefstallen in Nederland geregistreerd: 38 diefstallen per duizend inwoners. Dat blijkt vanochtend uit cijfers van het CBS. Dat is minder dan een jaar ervoor, toen de teller op 47 per duizend inwoners stond. Het cijfer daalt sinds 2005 al geleidelijk.

De diefstal uit personenauto’s is sinds 2005 vooral sterk gedaald: in 2013 registreerde de politie 5,7 gevallen per duizend inwoners, terwijl dit in 2005 nog 10,3 was - bijna een halvering. Ook de fietsdiefstal liep terug: van 8,6 naar 6,4 per duizend inwoners.

Zakkenrollerij en woninginbraken namen sinds 2005 wel licht toe. Maar het afgelopen jaar was wel een kleine kentering te bemerken: van 2012 op 2013 is het aantal woninginbraken licht gedaald, na jarenlange stijging. Zakkenrollerij bleef wel stijgen.

Fietsdiefstal, woninginbraak, auto-inbraken en zakkenrollerij zijn samen goed voor iets meer dan de helft van alle diefstaldelicten.

Amsterdam: twee keer zo vaak als landelijk gemiddelde

In Amsterdam is het cijfer behoorlijk wat hoger dan het landelijk diefstalgemiddelde: 87 geregistreerde diefstallen per duizend inwoners. Ruim twee keer zo hoog als landelijk:

Na Amsterdam volgen Eindhoven en Maastricht met respectievelijk 77 en 71 diefstallen per duizend inwoners. Ook in Nijmegen en Utrecht is het cijfer met 67 en 65 geregistreerde diefstallen per duizend inwoners betrekkelijk hoog.