Toezicht op onderwijs grondig hervormd - ‘goed’ nieuwe norm

Het toezicht op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt grondig hervormd. Nu is het nog zo dat de onderwijsinspectie scholen alleen de kwalificatie ‘zeer zwak’, ‘zwak’, of ‘basiskwaliteit’ kan geven. Vanaf 2016 wordt die laatste categorie, waarin 98 procent van de basisscholen zit, uitgesplitst in ‘voldoende’, ‘goed’ en ‘excellent’.

Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat 'goed' voortaan de norm moet zijn op scholen.
Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat 'goed' voortaan de norm moet zijn op scholen. Foto ANP / Martijn Beekman

Het toezicht op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt grondig hervormd. Nu is het nog zo dat de onderwijsinspectie scholen alleen de kwalificatie ‘zeer zwak’, ‘zwak’, of ‘basiskwaliteit’ kan geven. Vanaf 2016 wordt die laatste categorie, waarin 98 procent van de basisscholen zit, uitgesplitst in ‘voldoende’, ‘goed’ en ‘excellent’. Zo wil het kabinet de kwaliteitsverschillen tussen scholen beter zichtbaar maken en scholen aansporen hun onderwijs continu te verbeteren.

Dat schrijven minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. Dekker zegt in een gesprek met NRC Handelsblad dat wat hem betreft ‘goed’ de norm wordt:

“Een school moet geen genoegen nemen met een voldoende. Als je jarenlang net niet door het ijs zakt, dan krijg je daar wat van te horen. We moeten niet achterover leunen. Het gaat wel om onze kinderen, die gaan maar één keer naar school.”

Scholen die het goed doen, zullen als beloning minder vaak bezoek krijgen van de onderwijsinspectie, zegt Dekker:

“Niet eens in de vier jaar, maar eens in de zes jaar. Zij hebben laten zien dat ze vertrouwen hebben verdiend.”

Een animatie over de hervorming van het toezicht:

Citoscores niet het enige criterium

De komende tijd worden er door de inspectie proeven gedaan op scholen te zien waar de grens tussen de verschillende categorieën komt te liggen, en welke criteria moeten worden gehanteerd. Het gaat daarbij niet alleen om de scores van de Citotoets, benadrukt Dekker:

“We gaan bijvoorbeeld ook kijken naar de aanpak van pesten en de tevredenheid van leraren en ouders.”

Het is de bedoeling dat de onderwijsinspectie uiteindelijk van alle scholen een ‘kwaliteitsprofiel’ opstelt, dat via internet door ouders en leerlingen te raadplegen is.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Je lesje geven is niet meer genoeg’. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.