Sven Kramer breekt met coach Kemkers, wil ‘iets nieuws’

Sven Kramer tijdens de olympische 10.000 meter in Sotsji. Coach Gerard Kemkers staat met het rondebord.
Sven Kramer tijdens de olympische 10.000 meter in Sotsji. Coach Gerard Kemkers staat met het rondebord. Foto ANP/ Robin Utrecht

Schaatser Sven Kramer heeft op een persconferentie aangekondigd dat hij zijn lange samenwerking met succescoach Gerard Kemkers beëindigt. Hij is klaar voor “iets nieuws”, maar kon nog niet zeggen wat dat is. Wel zal dat binnen het schaatsen zijn, zo liet hij blijken.

Volgens Kramer is het nu de juiste tijd voor deze beslissing:

“Ik ben 27 jaar en als ik nog eens iets anders wil, dan moet het nu.”

Kramer zei dat hij de komende jaren nog een “nieuwe dimensie” wil geven aan zijn carrière. Het wordt een “zoektocht” volgens hem. Er zou een gesprek zijn geweest met coach Jac Orie, maar er is nog niets concreets. Ook is er een mogelijkheid dat hij zijn eigen, nieuwe sponsor meeneemt naar een andere coach.

De beste Nederlandse schaatser ooit zal zich wel zeker op het allrounden blijven richten. Wel zei hij zich ook meer te willen toeleggen op de 1.500 meter.

Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer Mijn coach Gerard Kemkers ben ik zeer dankbaar voor negen succesvolle jaren samenwerken! (1/3)
Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer Ik heb super veel plezier aan het schaatsen en zit nog vol ambitie richting de Olympische Spelen van PyeongChang 2018. (2/3)
Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer Binnen deze ambitie ben ik benieuwd welke impuls een nieuwe coach aan mijn schaatscarrière kan geven. (3/3)

Volgens onze sportredacteur Maarten Scholten, die bij de persconferentie aanwezig was, zijn er een paar scenario’s te bedenken voor Kramers toekomst:

“Als je naar trainers in Nederland kijkt, is inderdaad Orie een optie. Maar die is toch meer gericht op de sprintafstanden. Kramer heeft wel aangegeven zich meer te willen toeleggen op de 1.500 meter, maar wel vanuit de lange afstanden.

Bart Veldkamp zou ook kunnen. Die heeft met Bart Swings eenzelfde soort schaatser. Als Kramer dan zijn eigen sponsor meeneemt, is hij wel klaar. Maar het blijft moeilijk voorspellen.”

Dat Kramer zich meer wil gaan specialiseren op de 1.500 meter is volgens Scholten logisch gedacht. Volgens hem ging de 10 kilometer de afgelopen spelen al “niet heel jofel”, maar neemt hij ook een voorschot op het mogelijke verdwijnen van de afstand. De langste afstand staat al langere tijd ter discussie, want hij zou te saai zijn. Maar volgens Scholten speelt er wellicht ook iets anders mee:

“Het steekt bij hem dat andere grote schaatsers ook heel goed waren op de 1.500 meter. Ard Schenk en Johan Olav Koss, de enigen die in de buurt komen bij Kramer, bijvoorbeeld. Maar hij heeft die afstand nooit gedomineerd, ook al kan hij wel heel goede 1.500 meters rijden. Hij won al eens zilver tijdens de WK Afstanden en in Inzell reed hij het afgelopen seizoen bij een trainingswedstrijd net zo snel als Koen Verweij, en die wint wereldbekers. Domineren op die afstand zal wellicht te hoog gegrepen zijn, maar hij kan best wel wat winnen.”

Gezondheidsklachten

Er gingen geruchten rond dat Kramer bekend zou maken te stoppen met schaatsen, ook met het oog op enkele gezondheidsklachten waarmee hij kampt. Hij maakte voortijdig een eind aan het afgelopen seizoen om geopereerd te worden aan zijn luchtwegen en liet het WK allround schieten. Ook heeft Kramer al langere tijd rugklachten. Volgens de schaatser speelden die hem parten tijdens zijn 10 kilometer tijdens de Spelen in Sotsji. Daar legde hij het af tegen Jorrit Bergsma.

Kemkers steunt keuze

Kemkers zegt de keuze van Kramer te steunen. TVM stopte aan het eind van dit seizoen als sponsor van de ploeg van Kemkers en naast Kramer onder anderen Ireen Wüst en Koen Verweij.

Kramer reed negen jaar onder Kemkers en met hem boekte hij al zijn enorme successen. Hij werd liefst zes keer wereldkampioen en zes keer Europees allround en won dertien keer goud op de WK Afstanden. Ook won hij in totaal, verspreid over drie Olympische Winterspelen, zeven medailles: drie keer goud, twee keer zilver en twee keer brons.

Onder Kemkers kende Kramer ook het grootste dieptepunt in zijn carrière. Tijdens de Olympische 10 kilometer in Vancouver in 2010 werd hij door zijn coach de verkeerde baan in gestuurd en daardoor gediskwalificeerd.