Slotervaartziekenhuis financieel benadeeld door oud-bestuursvoorzitter

Foto ANP / Evert Elzinga

Het Slotervaartziekenhuis is de afgelopen jaren verschillende malen financieel benadeeld door toenmalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. Zij deed privé-transacties die niet in het belang van het ziekenhuis waren. Dat schrijft onderzoeker Willem Jan van Andel die in opdracht van het gerechtshof de gang van zaken bij het Amsterdamse ziekenhuis onderzocht.

Erbudak werd medio vorig jaar ontslagen en ook als aandeelhouder buitenspel gezet nadat grootaandeelhouder Jan Schram overleed. Maar de manier waarop zij en haar kinderen als aandeelhouders werden kaltgestellt krijgt wel veel kritiek van de onderzoeker. Dat werd volgens Van Andel “zonder open vizier” gedaan en gebeurde met argumenten die “niet valide” waren.

Erfgenamen kozen ‘oplossing in de achterkamer’

De erfgenamen van Schram kozen voor “een oplossing in de achterkamer”. Via een aandelenemissie werd het belang van de familie van Erdubak verwaarloosbaar klein. De vraag is zelfs of de manier waarop de eigendom van het ziekenhuis werd behouden rechtmatig is. Van Andel plaatst grote vraagtekens bij de rol die de notaris speelde. Notaris Niek Zaman van kantoor Loyens & Loeff, eveneens buitengewoon hoogleraar in Utrecht, begeleidde de omstreden statutenwijziging en aandelenemissie.

Het onderzoek werd gedaan omdat de rechter dat gelastte wegens vermoedens van wanbeleid. De mogelijkheid bestaat dat de aandelenemissie waardoor kinderen van Erbudak werden onteigend alsnog nietig wordt verklaard. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat ook de verkoop van het Slotervaartziekenhuis aan Loek Winter kan worden teruggedraaid.

Lex Schram, een van de familieleden van de overleden vastgoedondernemer Jan Schram, verklaarde:

“Ook al is de conclusie dat de emissie niet had gemogen, dan hadden we dit toch gedaan, want Erbudak mocht koste wat kost niet terugkomen in het ziekenhuis.”

‘Wantrouwen jegens Erbudak begrijpelijk’

De onderzoeker schrijft het wantrouwen jegens Erbudak te begrijpen. Zij probeerde met het geld van het ziekenhuis stukken grond te kopen voor haar kinderen, zo blijkt uit correspondentie. Daar was een miljoen euro mee gemoeid. Ook liet zij het ziekenhuis twee ton betalen voor iets wat ten goede kwam aan een privé-vennootschap van Erbudak.

Erbudak kreeg geen salaris als bestuursvoorzitter, waardoor belastingvrije voorschotten werden uitgekeerd. Ook deed zij voor 140 mille aan uitgaven met de bedrijfscreditcard van het ziekenhuis, waaronder voor 3.400 euro uitgaven aan Gucci-spullen op Aruba.

Van Andel zegt dat die uitgaven niet in het belang van het ziekenhuis waren. Erbudak verklaarde hierover tegen Van Andel:

“Geldstromen liepen kris kras door de verschillende bedrijven door elkaar heen. Het was gewoonte en gebruik dat via rekening couranten bij en voor elkaar, de zaken administratief formeel achteraf werden afgeregeld”.

Ook zegt zij:

“U ziet Slotervaart als een op zich zelf staand ding. Ondanks omvang van de activiteiten die wij hadden, liep bij ons alles door elkaar, als een familiebedrijf, zoals dat bij kleine ondernemers vaak het geval is. Ik begrijp dat hoe het ging tussen Jan en ons, vragen en verbijstering oproept. Ik kan er niets anders van maken. Het is zoals het is.”

Het onderzoeksrapport is hier te lezen.