‘Slechte verliezers’ Elandsgracht geven nog niet op

Het transformatorhuisje en de parkeerplaatsen moeten weg. Maar de uitslag van het referendum over de Elandsgracht wordt niet zomaar geaccepteerd.

De variant van de gemeente die won: meer groen, minder auto’s.
De variant van de gemeente die won: meer groen, minder auto’s. Artist’s impression Trazar.nl

Het leek een heldere uitslag van het referendum vorige week: 55 procent stemde vóór herinrichting van de Elandsgracht volgens de visie van het stadsdeel. Transformatorhuisje weg, bredere trottoirs, parkeerplaatsen naar de parkeergarage om de hoek. Het jarenlange gebakkelei over de toekomst van de Elandsgracht leek daarmee ten einde.

Maar een aantal Jordanezen laat het er niet bij zitten. 10 mei wordt geprotesteerd tegen de uitslag van het referendum. Met dit protest wil de groep duidelijk maken dat „de groene rakkers van GroenLinks met hun tengels van de Jordaan moeten afblijven”, zo staat op de protest-Facebookpagina. „We laten toch geen weiland van onze Jordaan maken?”

De bewoners voeren aan dat hun Variant NUL wél nipt gewonnen had als alleen de buurt rond de Elandsgracht had mogen stemmen, in plaats van het hele stadsdeel. „Dit is op een ondemocratische manier doorgedrukt”, zegt Babsie Huybrechts. „Ik word als Jordanees gediscrimineerd in mijn eigen buurt.”

De twee initiatiefnemers van het referendum hebben niets met de geplande demonstratie te maken. Maar ze gaan proberen te onderhandelen met het stadsdeel, zegt een van hen. Ook SP-lijsttrekker Nelly Duijndam gaat dat doen. Geprobeerd wordt om nog iets van variant NUL verwezenlijkt te krijgen. Het transformatorhuisje laten staan, bijvoorbeeld, of de parkeerplaatsen in de middenberm behouden.

Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) vindt de gang van zaken onsportief. „Men vraagt om een referendum, dat krijgt men voor elkaar, dat heeft een duidelijke uitslag en dan lapt men het aan zijn laars.” Ze kan zich „niet anders voorstellen” dan dat de nieuwe bestuurscommissie de „uitslag zal respecteren”.

Ook Mark Bollen, eigenaar van Café de Eland, spreekt van slechte verliezers. Hij sprak zich expliciet uit voor Variant 2+ van het stadsdeel, als een van de weinige ondernemers uit de buurt. „Mensen zeiden: ben je niet bang dat je ruit ingegooid wordt. Maar ik ben niet bang voor een paar schreeuwlelijken. Alleen Hannie Pastor, de Jordanese beschermheer van het transformatorhuisje, heeft weleens met een bezem staan zwaaien.” Bollen hoopt dat het stadsdeel zijn poot stijf houdt. „Ik zie het helemaal zitten. De Elandsgracht gaat heel mooi worden.”