Scheelt zomertijd 5 euro?

Dit weekend zomertijd, dat betekent de klok een uur vooruit wordt gezet. Bespaart dat energie?

Zeventig landen doen mee met de zomertijd. Belangrijk argument: energie besparen. Klinkt logisch, want langer licht van de zon betekent minder lampen aan in huis. En verlichting maakt 14 procent van onze elektriciteitsrekening uit. Het is wel een echte negen-tot-vijf-redenering. Want er zijn zat mensen die juist vroeg opstaan. Zij doen dus ’s ochtends weer een extra lampje aan en zetten misschien zelfs de verwarming even hoog. Weg effect.

Natuurlijk is er inmiddels onderzoek beschikbaar, het meeste helaas uit de VS. Daar is het airco-gebruik dermate hoog dat de mindere verlichting teniet werd gedaan door de langere gebruikstijd van de airco. In Nederland zijn er gelukkig niet veel airco’s (houden zo!), maar ook hier is de besparing moeilijk meetbaar. Ook omdat vergelijkend onderzoek tussen met en zonder zomertijd zo lastig is. Netbeheerder TenneT becijferde in 2012 dat minder verlichting door de zomertijd netto vijf euro zou schelen op uw energierekening. Dat is 0,3 procent van uw rekening. Voor de meeste mensen geen overtuigend argument.

Ik heb dus geen sluitend antwoord op de vraag. Eigenlijk kunt u zaterdag de klok gewoon laten staan, al komt u dan maandag wel te laat op het werk.

Als u toch energie wilt besparen kunt u beter uw huis isoleren, uw oude stroom slurpende koelkast vervangen, spaar- en LED-lampen nemen en die verre vliegvakantie dit jaar inruilen voor zwoele zomeravonden in eigen land. Ook nog eens zaken waar u geld mee kunt besparen.

En als u de energiebesparing door zomertijd toch wilt weten, daag ik u uit het zelf te meten. Er zijn vele apps en apparaten (www.energieverbruiksmanagers.nl) op de markt, die online of op display actueel laten zien waar u uw gas en elektriciteit aan besteedt. Dat geeft snel inzicht wat de echte grote verbruikers in uw woning zijn.