Rutte noemt optreden in Jeugdjournaal ‘hard nodig’

Premier Mark Rutte tijdens de afsluitende persconferentie in het Gemeentemuseum, op de tweede dag van de Nuclear Security Summit.
Premier Mark Rutte tijdens de afsluitende persconferentie in het Gemeentemuseum, op de tweede dag van de Nuclear Security Summit. Foto ANP/Toussaint Kluiters

Premier Rutte trekt zich niets aan van kritiek op zijn optreden in het Jeugdjournaal, waarin hij gisteren kinderen geruststelde na de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Dat bleek vanmiddag tijdens de persconferentie van Rutte na afloop van de ministerraad.

In het Jeugdjournaal kwam eerder een 13-jarig meisje aan bod dat zich zorgen maakte na de gewraakte uitspraken van Wilders. Zij dacht dat ze uit Nederland moest vertrekken. Die beelden raakten Rutte en hij besloot het Jeugdjournaal te bellen om op televisie te vertellen dat kinderen niet bang hoeven te zijn.

“Ik vond het belangrijk”, aldus de premier.

“Ik wil niet dat kinderen in dit land zich bedreigd voelen. Ze moeten hun talent ontdekken en najagen.”

Wilders neemt het Rutte kwalijk dat hij zijn opwachting maakte in het Jeugdjournaal. “Walgelijk dat Rutte politiek bedrijft over de rug van kinderen”, twitterde hij. De premier wilde hier vandaag niet op reageren.

“Die tweet laat ik voor de rekening van Wilders.”

Rutte voelde niets voor de suggestie dat hij met zijn optreden juist olie op het vuur heeft gegooid. “Een enkele keer moet je als minister-president zeggen: hier staan we voor. Dat is niet iedere dag, dan volg ik mijn gevoel.” De premier herhaalde dat Wilders in zijn ogen een grens heeft overschreden door Marokkanen als groep over één kam te scheren. (Novum)

Onze politiek redacteur:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Rutte: als Rutte I nog had bestaan, had ik de samenwerking met Wilders beëindigd nav zijn marokkanenuitspraak. #persco