Rusland isoleert zich van het Westen

Poetin wil invloed VS en Europa op de economie van zijn land beperken, wegens de dreiging van sancties.

Rusland kiest voor meer autarkie. In antwoord op de internationale sancties en de ideologische strijd die president Obama woensdag in Brussel voorspelde, heeft president Vladimir Poetin gisteren een reeks maatregelen aangekondigd om de financiële, economische en politieke invloed van het Westen op Rusland te beperken.

Een eigen Russisch bancair betalingssysteem, dat de dominante Amerikaanse creditcardconcerns Visa en Master moet verdrijven, is een van de voornemens van die Poetin besprak met voorzitter Valentina Matvijenko van de Federatieraad. Russen mogen dan geen geld meer overmaken naar deze buitenlandse creditcards. Poetin zei zich te spiegelen aan China en Japan, waar de financiële sectoren binnenlands ook met zijn eigen nationale betalingsysteem werken.

Poetin besprak met de leiding van de Federatieraad ook binnenlands politieke maatregelen om buitenlandse invloed verder in te dammen. De wet voor non-gouvernementele organisaties (ngo’s), die geld krijgen uit niet-Russische bronnen en zich sinds ruim een jaar als ‘buitenlands agent’ moeten laten registreren, wordt aangescherpt. Russen met twee paspoorten – vooral onder zakenlieden een populaire vorm van zelfbescherming – zullen worden verplicht die dubbele nationaliteit bij de autoriteiten te melden.

President Poetin reageerde minder enthousiast op het voorstel van senaatvoorzitter Matvijenko om een ‘amnestie’ af te kondigen voor eerder uitgeweken kapitaal dat nu naar Rusland wil terugkeren. De ‘kapitaalvlucht’ is door de internationale crisis rond de Krim en Oekraïne dit jaar in snel tempo toegenomen. Het eerste kwartaal van dit jaar is al 65 miljard dollar naar het buitenland uitgeweken, meer dan in heel 2013. Als de kapitaalvlucht in dit tempo doorgaat wordt over het hele jaar een recordhoogte van 150 miljard dollar bereikt. De Russische economie komt dan in recessie, aldus de regering.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties ontkende overigens dat Rusland op mondiaal niveau is geïsoleerd, ook al heeft de Algemene Vergadering van de VN de annexatie van de Krim afgekeurd met een overtuigende meerderheid van 100 stemmen. Slechts 11 stemmen waren contra.