Rembrandtplein, terras in de zon

Het Stadsarchief Amsterdam beheert meer dan 30.000 tekeningen en prenten van Amsterdam. Van eeuwenoud tot heel recent. In NRC telkens een werk uit deze schatkamer.

Een zomermiddag op het Rembrandtplein in 1906. Vanaf het terras van ‘Mille Colonnes’, het beroemde Amsterdamse café – pleisterplaats van schilders en dichters van de Tachtigers – kijken we over het zonovergoten plein. De zon heeft de Amsterdammers naar buiten gelokt. Het plein is vol beweging. Van rechts komt tram 9 uit de Reguliersbreestraat. Pas sinds drie jaar rijdt de tram op elektriciteit. Ook het plein wordt sinds kort in de avond met elektriciteit verlicht. De eenzame fietser voor de tram staat aan het begin van een aanzwellende stroom die in de 20ste eeuw de stad zal overspoelen.

Leo Gestel (1881-1941), maker van deze gouache (schilderij met dekkende waterverf), is een jonge kunstenaar die pas een paar jaar in Amsterdam woont. In 1908 zal hij in een luministische stijl gaan werken, waarin licht een belangrijke rol speelt. Ook hier is zijn fascinatie voor licht al duidelijk aanwezig.

De stamgasten op het terras mijmeren bij hun glas, kijken over het plein of vermaken zich met damesgezelschap. De gerant op het trottoir houdt alles zorgvuldig in het oog.

Mille Colonnes werd na 1929 Heck’s Victoria’s Lunchroom, nog later een bioscoop en in 1987 discotheek Escape. Nog altijd kunnen we hier op het terras zitten, uitkijken over het plein, naar de passanten, en naar de zomer.