Reacties scholen op Wilders: van brieven tot Marokkaanse koekjes

Wilders afgelopen dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Wilders afgelopen dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Scholen door het hele land hebben de afgelopen week gereageerd op de Marokkanenuitspraken van Geert Wilders. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad. Veel scholen lieten verklaringen of brieven uitgaan, andere scholen kozen ervoor er op school iets mee te doen.

De schoolbesturen van bijna alle basisscholen in Amsterdam, verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg, brachten een gezamenlijke verklaring uit. “Juist in onze stad, die al eeuwen lang een toevluchtsoord is voor velen, kan en mag het niet gebeuren dat we uit elkaar groeien”, staat erin. Ruim 60 procent van de Amsterdamse leerlingen heeft een niet-westerse achtergrond.

De multiculturele praktijkschool Pouwer in Utrecht koos niet voor een verklaring, maar voor een gebaar: op de ochtend na de uitspraak over minder Marokkanen door Wilders waren er op school Marokkaanse koekjes voor iedereen.

Studenten krijgen richtlijnen van directies

De directie van de pabo’s van Saxion in Deventer en Hengelo stuurde vorige week een brief naar alle studenten en stagescholen. “We merkten dat studenten behoefte hadden aan een soort richtlijn hoe hiermee om te gaan”, zegt Jan Auwke Diepenhorst, directeur van de opleiding. “Niet alleen naar de kinderen toe, maar ook naar ouders die PVV stemmen.”

De stagiairs kregen tips hoe ze het in de klas bespreekbaar kunnen maken: kranten meenemen, jeugdjournaal kijken en met de kinderen discussiëren over de uitspraken. Diepenhorst: “Sommige studenten voelen zich persoonlijk geraakt vanwege hun achtergrond. Deze brief is voor hen ook een soort steuntje in de rug.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over hoe scholen op Wilders reageren.