Persprijs Tegels voor verhalen over Krol, Syrië, paardenvlees

Een Koninklijke Schouwburg vol journalisten in pak, tromgeroffel en dwarrelende rode confetti; gisteren werden in Den Haag de winnaars van De Tegel 2013 bekendgemaakt. De Stichting Jaarprijzen van de Journalistiek nomineerde 21 producties. Zeven kregen een prijs.

Eén daarvan ging naar twee journalisten van NRC Handelsblad. Hugo Logtenberg en Tom Kreling kregen De Tegel voor hun interview met VVD-politicus Ton Hooijmaijers. Logtenberg: „Je zit continu tussen vakidioten, en telkens wil je het nog beter doen. Dan is het heel stoer als je wint.”

In de categorie ‘Nieuws’ ging de prijs naar Volkskrant-verslaggever Jeroen Trommelen voor zijn artikel ‘Henk Krol betaalde zelf geen pensioenen’, dat tot stand kwam na een tip van klokkenluiderswebsite Publeaks. Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle van Nieuwsuur wonnen in de categorie ‘Verslaggeving’ met hun reportage over de oorlog in Syrië. De prijs in de categorie ‘Achtergrond’ ging naar regisseur Oeke Hoogendijk, voor haar documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum, over de negen jaar durende verbouwing van het museum.

Hiske Versprille, culinair journalist van Het Parool, werd in de categorie ‘Onderzoek’ geroemd om haar research naar het Amsterdamse steakhouse Piet de Leeuw, dat klanten paardenvlees voorschotelde in plaats van biefstuk van de koe. Alwin Kuiken van Trouw kreeg de Talentprijs voor zijn artikel over ‘de mensuur’; een traditie waarbij Duitse studenten elkaar met zwaarden moeten verwonden.

Eerder die avond plukte presentator Jörgen Raymann twee Hagenezen van het terras, die de winnaar van de publieksprijs bekend mochten maken. Sanne Terlingen kreeg de prijs voor haar producties bij het journalistieke platform OneWorld. De Toekomst Prijs ging naar het journalistieke crowdfundingplatform Yournalism van Sybren Kooistra, Huub Schuijn en Erik Hormes. Begin maart kreeg de start-up al 20.000 euro startsubsidie na het winnen van The Challenge: een wedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers, bedoeld voor vernieuwende journalistieke projecten.