‘Overleg over toekomst Zwarte Piet’

Een protest tegen Zwarte Piet een dag voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam afgelopen jaar.
Een protest tegen Zwarte Piet een dag voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam afgelopen jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is met alle betrokken partijen in overleg over de toekomst van Zwarte Piet. Dat zegt directeur Ineke Strouken vandaag in het AD.

De gesprekken moeten nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten.

“Het is duidelijk dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?”, zegt Strouken in de krant. Ze praat onder meer met het Sint Nicolaas Genootschap, criticasters als Quincy Gario (oprichter van comité ‘Zwarte Piet is Racisme’) en de makers van het Sinterklaasjournaal.

Strouken benadrukt dat het nog wel jaren kan duren voordat er iets verandert aan Zwarte Piet.

In oktober vorig jaar maakte de gemeente Amsterdam bekend dat diverse mensen bezwaar maakten tegen de intocht wegens Zwarte Piet. Dat zou een koloniale karikatuur van een bruine man zijn. Die klacht werd eerder geuit, maar werd door de blanke meerderheid altijd weggehoond. Maar vorig jaar liep de discussie hoog op. Ook de Verenigde Naties bemoeiden zich ermee. Nederland moest ophouden met het vieren van het Sinterklaasfeest omdat het fenomeen van Zwarte Piet een terugkeer is naar de tijd van de slavernij, aldus het hoofd van een VN-werkgroep die onderzoek deed naar Zwarte Piet.

Om te voorkomen dat dit jaar weer een storm van protest oplaait rond Zwarte Piet, besloten de betrokken partijen al vroeg om de tafel te gaan zitten. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is een door het ministerie van OCW gesubsidieerde instelling die het immaterieel erfgoed koestert.