Slechts 6 miljoen aanmeldingen, toch feest

Het klonk als een reclameleus voor een Hollywood-film. „Amazing comeback story”, twitterde een adviseur van president Obama gisteren over nieuws dat op het eerste gezicht nou niet bepaald spannend klinkt. Namelijk: zes miljoen Amerikanen hebben zich aangemeld voor een nieuwe ziektekostenverzekering.

Het Obama-kamp bracht deze statistiek met groot gejuich naar buiten in een poging om op de valreep nog zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om zich ook in te schrijven voor Obamacare, de omstreden hervorming van de gezondheidsverzekeringen die de Amerikaanse politiek al jaren bezighoudt. Maandag is de deadline.

De Democraten vergaten er bij te zeggen dat ze aanvankelijk hadden gemikt op zeven miljoen nieuwe inschrijvingen. Maar dat doel hadden ze allang laten varen, na de hardnekkige storingen op HealthCare.gov, het internetplatform waar burgers sinds oktober hun verzekering moeten afsluiten.

De Republikeinen, tegenstanders van de verzekeringsplicht onder Obamacare, herinnerden natuurlijk wel fijntjes aan dat gemiste doel van zeven miljoen. Een woordvoerder voor de prominente Republikein John Boehner zei tegen website Politico: „Gezien de problemen van de Democraten, is het bereiken van de allerlaagste verwachtingen al reden voor feest.”