Nu definitief: Guus Hiddink bondscoach, Blind vanaf 2016

Guus Hiddink wordt tot en met het EK van 2016 in Frankrijk bondscoach van het Nederlands elftal.
Guus Hiddink wordt tot en met het EK van 2016 in Frankrijk bondscoach van het Nederlands elftal. Foto ANP / Bas Czerwinski

Guus Hiddink, Danny Blind en Ruud van Nistelrooy gaan na het WK aan de slag bij het Nederlands elftal. Dat maakt de KNVB zojuist bekend. Na het EK 2016 volgt Blind Hiddink op als bondscoach.

‘Blind heeft weinig ervaring, maar wordt hoog ingeschat’

Onze sportredacteur Bart Hinke over de benoeming van Blind:

“Blind is pas één keer hoofdtrainer is geweest, van Ajax, en met enig succes: hij won de beker en ‘overwinterde’ in de Champions League, de laatste keer dat Ajax dat deed. Wat niet voor hem pleit is dat hij zeer weinig ervaring heeft als eindverantwoordelijke, zeker voor iemand die straks 55 is als hij bondscoach wordt. Hij heeft ook nooit in het buitenland gewerkt, als speler noch als trainer of technisch directeur. Dat laat onverlet dat hij door Hiddink en Louis van Gaal hoog ingeschat wordt.

Tweeënhalf jaar van te voren iemand vastleggen als bondscoach is bijzonder, maar past in de visie van de KNVB dat in de boezem van Guus Hiddink een jonge(re) talentvolle trainer opgeleid moet worden. Ronald Koeman, vijftien jaar geleden al assistent van Hiddink, paste voor die rol.

Na de hockeyers (Paul van Ass en zoon Seve) krijgen we weer een vader-zoonrelatie bij een vertegenwoordigend nationaal team: Daley Blind is international.”

‘Prachtig om mijn eigen opvolging klaar te stomen’

Met Hiddink is de KNVB een contract overeengekomen dat hem vanaf 1 augustus 2014 tot en met het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk als bondscoach aan Oranje verbindt. Blind verlengde zijn contract met de KNVB tot en met het WK 2018 in Rusland.

Hiddink in een reactie:

“Ik vind het een eer om als bondscoach terug te keren bij het Nederlands elftal. Met Danny Blind en Ruud van Nistelrooy hebben we bovendien een stevig team met veel voetbalkennis en ervaring. Daarbij is het voor mij persoonlijk een prachtig gegeven dat ik mijn eigen opvolging kan klaarstomen. Op deze manier kan de voetbalvisie voor het Nederlands elftal op de lange termijn gewaarborgd worden. Iets waar het team en de KNVB absoluut veel baat bij kunnen hebben.”

Met Hiddink halen we een trainer van Nederlandse bodem in huis met een schat aan internationale ervaring en successen, reageert directeur betaald voetbal Bert van Oostveen:

“Zowel bij de clubs als bij de bonden waar hij werkte, heeft hij zijn bekwaamheid als trainer bewezen. Daarnaast zijn we erg tevreden over de verdere invulling van de technische staf. De afgelopen periode bewees Blind bij de KNVB zijn meerwaarde. De komende twee jaar krijgt hij de kans onder leiding van Hiddink verder te groeien.

Doordat hij na het EK 2016 het stokje van Hiddink overneemt, behouden we op de lange termijn waardevolle kennis en expertise en wordt de ingezette lijn gewaarborgd. Met Van Nistelrooy voegen we wederom een voormalig internationaal topvoetballer toe aan de staf. Ruud past in het rijtje van generatiegenoten Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert. Het moge voor zich spreken dat wij veel vertrouwen hebben in deze technische staf.”

Als coach leidde Hiddink PSV in 1988 naar de Europa Cup 1, waarna hij onder meer Valencia en Real Madrid trainde. Als bondscoach werd hij twee keer vierde op een WK: met Oranje (1998) en Zuid-Korea (2002). Daarna volgden Australië, Rusland en Turkije. Met PSV behaalde hij zes titels in twee periodes, meer dan wie ook.

‘Hollandse School Plus’

Hiddink deed al uit de doeken met welk idee hij het Nederlands voetbal klaar wil stomen voor de toekomst: de ‘Hollandse School Plus’. Technisch-directeur van de KNVB Jelle Goes, eerder met Hiddink werkzaam bij Anzji, zei eerder in NRC hoe die visie vorm moet krijgen. “Niet per se meer, of harder, maar béter trainen. Dat wordt een speerpunt: hoe we meer individuele krachttraining in het opleidingstraject kunnen integreren.” Een op te richten KNVB-campus moet daarbij de wetenschappelijke basis bieden.

Sportredacteur Bart Hinke afgelopen zaterdag in NRC:

Hiddink had indirect al zijn impact op de huidige Oranje-selectie, toen Louis van Gaal kort na zijn aantreden als bondscoach de grieven van het EK in Polen en Oekraïne poogde weg te masseren. Van Gaal toonde ter inspiratie een documentaire over Hiddinks verzoening met Edgar Davids in 1998. Over hoe een gespleten selectie, zoals die van het EK 1996, twee jaar later succesvol kon zijn. Hiddink stelde voorafgaand aan het WK in 1998 regels op in een brief, die de internationals met een gezonde mix van spot en ernst tot zich namen. Van Gaals ‘manifest’ met gedragsregels voor zijn selectie is mede daarop geënt. Hiddink was nooit echt ver weg.

Lees ook: