Noor Stoltenberg nieuwe NAVO-baas - ‘al op topniveau geopereerd’

Jens Stoltenberg, Noors politicus en oud-premier van het land, werd vandaag benoemd als opvolger van Anders Fogh Rasmussen als secretaris-generaal van de NAVO.
Jens Stoltenberg, Noors politicus en oud-premier van het land, werd vandaag benoemd als opvolger van Anders Fogh Rasmussen als secretaris-generaal van de NAVO. Foto AP/ Mindaugas Kulbis

Jens Stoltenberg, de Noorse politicus die tussen 2000 en 2001 en tussen 2005 en 2013 premier van Noorwegen was, is benoemd tot opvolger van Anders Fogh Rasmussen als secretaris-generaal van de NAVO. Dat gebeurt per 1 oktober van dit jaar.

Twitter avatar NATO NATO North Atlantic Council appoints @jensstoltenberg as #NATO SG as of October 1st 2014 http://t.co/JEuUWWiqSL http://t.co/2UTe4wxlvk

Rasmussen: Stoltenberg juiste man

Volgens Rasmussen, die geruchten van eerder deze week en ook vandaag weer, bevestigde via zijn eigen Twitter-account is Stoltenberg de juiste man om hem op te volgen:

Twitter avatar AndersFoghR AndersFogh Rasmussen I’ve known @JensStoltenberg for many yrs & know he’s the right man to build on NATO’s record of strength & success after #natosummituk

Rasmussen vindt dat de huidige crisis in Oekraïne om “aanhoudend sterk en vastberaden leiderschap” vraagt.

“Heeft al op topniveau geopereerd”

Onze redacteur diplomatieke betrekkingen Juurd Eijsvoogel over de keuze voor Stoltenberg:

“Hij is net als Rasmussen oud-premier. Dat betekent dat hij al op topniveau heeft geopereerd en dat hij andere premiers op hetzelfde niveau kan aanspreken. Blijkbaar heeft dat gewerkt. Noorwegen is in inwonertal een klein land, maar strategisch heel belangrijk. Het is een land dat zijn verplichtingen nakomt. Een belangrijke taak van de NAVO is lidstaten aanspreken en aan te sporen te investeren in defensie. Het is dan geloofwaardig als je land dat zelf ook doet.”

Volgens Eijsvoogel gaat Stoltenberg verantwoordelijk zijn voor een paar belangrijke dingen, naast de huidige crisis in Oekraïne:

“2014 is het jaar dat de Afghanistan-missie wordt afgerond. De hoofdmissie is afgelopen, maar de vraag is of er nog een follow-upmissie komt. Als die er komt, dan komt die op zijn bord. Ook is de vraag hoe “het leven na 65″ eruit gaat zien voor de NAVO. De organisatie wordt dit jaar 65. Er zal worden aangedrongen op nauwere samenwerking en meer investeringen in defensie. Daar valt nog een grote slag te maken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over de keuze voor Stoltenberg:

Aanslagen in 2011

Stoltenberg, lid van de Noorse Arbeiderspartij, kreeg internationale bekendheid rond de aanslagen in Oslo en op het eilandje Utøya in 2011. Anders Breivik doodde toen 77 mensen. Met de aanslagen wilde Breivik de partij van Stoltenberg in haar hart treffen.

Rasmussen was sinds 2009 topman van de verdragsorganisatie. Daarvoor was dat de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer.

Lees ook: Obama wijst Europa op zijn zwakke plek, over de NAVO en uitgaven aan defensie. Lees ook de column van Juurd Eijsvoogel van vandaag, over Obama, Rusland en de NAVO. Gratis voor abonnees, niet-abonnees betalen een klein bedrag.