Virtueel museum NHM naar erfgoedplatform 'In Nederland Punt NL'

De digitale erfenis van het Nationaal Historisch Museum is gered. De Stichting Oneindig Noord-Holland heeft de website overgenomen met een Gronings en Zeeuws erfgoedplatform als belangrijke partners. Samen met zo’n honderd erfgoedinstellingen gaan zij www.innl.nl ontwikkelen tot startpagina voor erfgoed in Nederland. Het Nationaal Historisch Museum ontstond in 2006 in de Tweede Kamer en sneuvelde daar na veel discussie vijf jaar later. Toen het museum in 2010 hoorde dat er geen gebouw kwam, bouwde het een virtueel museum. In 2012 draaide de Kamer ook daarvoor de geldkraan dicht. Sindsdien is de site niet meer bijgewerkt. De overname komt net op tijd, want het geld om hem in de lucht houden is op. „Dat zou verschrikkelijk zonde zijn geweest”, zegt Sarah Thurlings-Heijse, directeur van Oneindig Noord-Holland. „Er is publiek geld in geïnvesteerd en bovendien staan er prachtig beeldmateriaal en goede verhalen op over de Nederlandse geschiedenis.”(NRC)