Fijn dat chippen kan, maar weinigen doen ’t

Jongens, het is zo makkelijk, zegt het GVB. Gewoon even zo’n oplaadautomaat zoeken voor de chipkaart, nachtbusproduct gratis activeren en bliep: ingecheckt. Niks naar muntjes graaien als je ’s nachts beneveld in de bus terug naar huis moet vanaf de kroeg. Niks „Chauffeur, heeft u terug van 20?” en een rij mensen die zuchtend achter je staan.

Punt is: nog maar weinigen maken gebruik van de chipoptie, die in augustus al werd ingevoerd, zo blijkt uit cijfers van het vervoersbedrijf. 10 procent chipt, de rest staat nog steeds te vissen naar 4,50 euro in muntgeld. Waarschijnlijk omdat ze niet beter weten.

Dus is de invoering van het chippen mislukt? Nee hoor, zegt een GVB-woordvoerder. „Het product is nog relatief nieuw en nog niet heel bekend onder alle reizigers.” Kritiek op het extra gedoe is „niet terecht”, want het GVB vraagt „eenmalig een kleine inspanning voor langdurig gemak”.

De techniek zal niet worden aangepast, dat is „uitgesloten”. Er is gewoon een nieuwe campagne gestart. Grof geschut. Activeer en maak kans op een tablet, dat werk. Mensen lijken na de ‘awareness’-campagne vorig jaar in ieder geval nog niet ‘aware’ genoeg.