Na Scheltema en Donner nu ook Broese: Polare-vestigingen in Utrecht en Leiden verkocht

Screenshot van Facebookpagina 'Broese moet blijven'
Screenshot van Facebookpagina 'Broese moet blijven'

De Polare-vestigingen in Utrecht en Leiden zijn vandaag verkocht, meldt Boekblad. Eerder deze week meldde het boekenvakblad dat er voor 1 april duidelijkheid moest komen over het lot van de Utrechtse Polare-vestiging.

Willeke van der Meer, die mede-eigenaar is van boekhandel Blokker in Heemstede, neemt de Leidse vestiging over.

Actie ‘Broese moet blijven’ geslaagd

Polare Utrecht wordt overgenomen door boekhandel Kramer & van Doorn uit Zeist. De Utrechtse winkel zal tevens verder gaan onder de oude naam ‘Broese’. Het merendeel van het personeel, zo’n 20 medewerkers, behoudt zijn baan.

Tegen RTV Utrecht hebben boekhandelaren Erik en Sandra van Doorn gezegd de overname van ‘Broese’ te danken te hebben aan ‘het huidige personeel van Polare, de politiek en het publiek’. Bekend is dat het personeel actie voerde middels de Facebookpagina ‘Broese moet blijven’. De pagina heeft inmiddels meer dan 4000 likes.

Het is onduidelijk wat er met de gemeente is afgesproken. NRC-redacteuren Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo:

“Het huurcontract was de afgelopen weken het grote struikelblok in de overname-onderhandelingen. De gemeente Utrecht is eigenaar van het pand. Daar is ook de Openbare Bibliotheek in gevestigd. De gemeente werkt al lang aan plannen voor een nieuwe bibliotheek en wilde zolang daar geen duidelijkheid over was, het huurcontract niet voor langere tijd verlengen. Blijkbaar is daar nu toch een oplossing voor gevonden. De onzekerheid over het huurcontract waren de afgelopen twee jaar ook een probleem voor Polare, dat van Broese de vlaggenschipwinkel van het bedrijf had willen maken. Het is echter wel de vraag of die winkel er gekomen zou zijn als de gemeente wel een toezegging voor de lange termijn had gedaan. Polare zat namelijk al snel na de overname in 2012 krap bij kas.”

Nog weinig belangstelling voor vier vestigingen van Polare

Curator Kees van de Meent verwacht volgens Boekblad binnen afzienbare tijd een koper te vinden voor de Polare-vestigingen in Zwolle. Er blijkt voorlopig weinig belangstelling voor de vestigingen in Breda, Arnhem, Apeldoorn en Hilversum. De Polare-vestiging in Haarlem werd recentelijk om die reden al gesloten.