Muziekdocu, traumaheli’s, blije geboortes en kofferbakken kijken

De Nederlandse garagerockband traumahelikopter.
De Nederlandse garagerockband traumahelikopter. Foto Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Dit weekend kun je in kofferbakken neuzen, naar de nieuwste gadget- en muziektrends van SXSW kijken, maar ook je wilde haren losgooien op de snerpende gitaren van een wild whiskeyfeest in Haarlem. Leef, het is weekend!

DOEN // Kofferbakkijken

zaterdag 29 maart, 11-16u, Meteoorstraat 85 (Binckhorst) te Den Haag, toegang gratis

Kofferbakmarkten kennen we uit het Verenigd Koninkrijk, waar ze er zelfs televisieprogramma’s over maken. Voor een Nederlandse kofferbakmarkt moet je dit weekend in Den Haag zijn, waar Autonië plaatsvindt. De tweede editie van het festival dat de auto centraal stelt, moet de auto en ‘nieuwe mobiliteit’ een plek geven. Want de auto is meer dan een object, aldus bedenker Hans Venhuizen die in samenwerking met Sabrina Lindemann (Mobiel Projectbureau OpTrek) Autonië vormgaf.

“Het is een veroorzaker van ervaringen, drager van identiteiten, maker van architectuur, ontsluiter van landschappen en aanjager van innovaties.”

Dit keer is het thema ‘De auto van de toekomst: Upgraden of Downgraden?’ en komt kunstenaar Melle Smets zijn zelfgebouwde Turtle 1-auto laten zien. Smets bouwde in Ghana met monteurs van de grootste openluchtautowerkplaats zijn eigen unieke auto. Er zijn ook lezingen, presentaties en er is een filmprogramma. Toegang is gratis, behalve als je vanuit je eigen auto dingen wil verkopen op de markt (5 euro), of daarvoor een auto wil huren (8 euro).

KIJKEN // Muziekdocumentaire over SXSW

zaterdag 29 maart, 21.25u, Nederland 3

Halverwege maart vindt altijd het grootste showcasefestival ter wereld plaats, South By Southwest (SXSW), en wel in Austin, Texas. Naast nieuwe gadgets en andere vernieuwende technische snufjes wordt de stad een paar dagen overgenomen door vers muzikaal bloed dat het dit jaar hoopt te maken. Want: alle Belangrijke Mensen Uit De Muziekindustrie lopen rond op SXSW. Het alternatieve muziekplatform van de VPRO, 3voor12, was er ook en maakte de documentaire ‘De toekomstmuziek van 2014’.

Sfeerbeelden, concerten en interviews worden vermengd met livesessies van onder meer het succesvolle London Grammar (VK), de opkomende Amerikaanse garagerockband together PANGEA en “het goed bewaarde, Nederlandse geheim” Young & Sick. Naast muziek komen ook technologische trends aan bod en bespreekt ontwerper Daan Roosegaarde zijn plan om wereldsteden smogvrij te maken.

Of kijk naar Bloed, Zweet en Blaren
zaterdag 29 maart, 21.20u, Nederland 2
Voor als je de eerste aflevering gemist hebt: Bloed, Zweet en Blaren is een nieuwe documentaire van de AVRO over het Nationale Ballet. In deze tweede aflevering draait het allemaal om soliste Igone de Jongh, de sterdanseres van Nederland. Hoe combineert zij haar moederschap met een fulltime danscarrière?

MUZIEK // Toekomstige legendes van Jack

zaterdag 29 maart, Patronaat Haarlem

Whiskeymerk Jack Daniel’s is naar eigen zeggen al sinds 1866 niet weg te slaan uit de backstage, frontstage of in ieder geval uit welke buurt van welke muzikant dan ook. Sinds enige tijd organiseren ze in samenwerking met Vice de Future Legends-showcases voor talentvolle acts. Zaterdagavond mag de beuk erin met de garagerockers van traumahelikopter, die zich onsterfelijk maakten op Eurosonic Noorderslag 2013 door het systeemplafond te slopen. Ook de orgelwaanzin van Birth of Joy mag aantreden, die live harder gaan dan je drilboor op een goede dag. Schrijf je in via de site om kaartjes te winnen.

Aansluitend is de derde editie van punk- en rock-’n-roll-festival Kliko Fest (kaarten 15 euro), alwaar men zich kan vermaken met Peter Pan Speedrock, de garage-grunge goeroes van The Fuzztones, de dames van La Luz met warme fuzz-rock, de Groningse garagepunkers The Black Cult, de psychedelische sixtiesgarage van Twin Shades en de seventies powerpoppunks van Afterpartees. Kortom: als aan het eind van de avond je haar nog goed zit heb je iets niet goed gedaan.

FESTIVAL // 200 jaar Grondwet

vrijdag 28 en zaterdag 29 maart, 10-17u, Den Haag

Deze zaterdag is het 200 jaar geleden dat in 1814 de grondwet goedgekeurd werd tijdens de Vergadering van Notabelen. Tijd voor een feestje in het Haagse dus, waar dit weekend het Grondwetfestival plaatsvindt. Verschillende plekken waar je normaal niet zomaar binnenkomt stellen hun deuren open voor publiek: o.a. het Catshuis, de Trêveszaal, ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken doen mee.

De Landmacht, die dit jaar ook 200 jaar bestaat, geeft allerlei demonstraties rond de Hofvijver. Tegelijkertijd vindt ook de Dag van de Haagse Geschiedenis plaats op het Plein. Daar kun je bijvoorbeeld kiekjes laten nemen in de Grondwet-photobooth en er is een heuse ridderschool.

Aan de vooravond van het festival, vanavond dus, is er in het Paard van Troje de Nacht van de Grondwet. Onder meer Ernst Hirsch Ballin, oud-minister van Justitie, geeft een lezing. Bekijk hier het volledige programma.

DANSEN // Raven voor je leven

vrijdag 28 maart, Paard van Troje, Den Haag, kaarten 12,50 euro

Als je dan klaar bent met de Nacht van de Grondwet en je wil alles van je afdansen, let dan op:

“De 030303 crew neemt je mee in een acid-flashback waar housebroeken hip zijn en waar glow in the dark het nieuwe zwart is.”

Als dat geen lokkertje is voor het ‘Raven voor je Leven’-feest in het Paard van Troje vanavond, weten wij het ook niet meer. Host van de avond is het collectief 030303, die al bijna tien jaar elektronicafeesten organiseert. Speciaal voor vanavond brengt de Britse Ceephax Acid Crew hun acidhouse over uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens het Paard kunnen we het volgende verwachten:

“Ceephax staat bekend om zijn briljante live shows waar hij de DJ-tafel ombouwt tot studio. Het resultaat is een grote analoge acid party met veel 303, 101 en 909. Zijn favoriete uitspraak: “Acid woohoo!!!”

Duidelijk. Ook ACID P303WER en Dardo Cabrera staan op het programma. Wacht. Je weet niet meer hoe je moet raven? Deze jongen doet het nog even voor: