Ambassadeur VS uit kritiek op Wilders

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Timothy Broas, heeft zich amper een week na zijn aantreden gemengd in een gevoelige nationale discussie. Doorgaans laten diplomaten zich in het openbaar niet of heel omzichtig uit over gevoelige kwesties in het gastland.

In een kennismakingsgesprek met een groepje Nederlandse journalisten zei Broas gisteren dat het recente ‘minder Marokkanen’-optreden van Wilders (die door de ambassadeur aangeduid werd als „een politicus”) „niet in overeenstemming was met de gedeelde waarden” van de VS en Nederland.

Broas is net twee weken geleden aangekomen in Nederland. Hij is geen carrièrediplomaat, maar een advocaat en een belangrijke donor van de verkiezingscampagnes van president Obama.

Bij de voorbereiding voor de hoorzitting over zijn benoeming in de Senaat, die alle ambassadeursbenoemingen moet goedkeuren, had Broas, zei hij, „gelezen over elementen die niet zo tolerant zijn over bepaalde religies als in Nederland de traditie is” en die ,,verdere immigratie willen voorkomen”. Hij zei van plan te zijn om zijn positie te gebruiken om in Nederland „de dialoog te bevorderen over de waarden die wij delen, zoals de mensenrechten”. Hij zei ook dat het „niet aan mij is om te bepalen wie toestemming krijgt om in dit land te immigreren”.

Broas zei dat hij Nederlandse voorouders heeft en dat hij van plan is uit te zoeken waar in Nederland zijn wortels liggen.