kort

Premier Matteo Renzi
Premier Matteo Renzi Foto AP

Zwangerschap //

Babysterfte in tien jaar met kwart gedaald

De babysterfte in Nederland neemt steeds verder af. Tussen 2001 en 2012 daalde het sterftecijfer met 28 procent, meldde de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) gisteren. Van de ruim 175.000 kinderen die in 2012 geboren zijn, werden 1.491 kinderen dood geboren of overleden in de eerste vier weken. De sterfte is het hoogst bij zeer vroeg geboren kinderen, tussen de 22ste en 27ste zwangerschapsweek. Het gaat om 68 procent van de totale sterfte. Het aantal baby’s dat na een voldragen zwangerschap van minimaal 37 weken overlijdt, is met ruim 47 procent gedaald. De KNOV concludeert uit de cijfers dat de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen om de babysterfte terug te brengen loont.

Bezuinigen //

Italië zet dienstauto’s regering op eBay

De Italiaanse regering moet bezuinigen en daarom worden alle dienstauto’s die niet strikt noodzakelijk zijn om regeringsfunctionarissen te vervoeren verkocht op veilingwebsite eBay. Premier Matteo Renzi wil voor 16 april 151 auto’s van de hand doen. De regering biedt onder meer een Alfa Romeo uit 2007 aan, waarvoor het openingsbod op 5.000 euro is vastgesteld. De eerste auto’s verschenen gisteren al op de site. Renzi organiseerde toen hij nog burgemeester van Florence was een vergelijkbare veiling.

Verkiezing//

PvdA-leider Samsom biedt excuses aan

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn excuses aangeboden aan lokale PvdA-afdelingen voor de nederlaag van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is ‘voor het grootste deel terug te voeren op het landelijk tanende vertrouwen in de PvdA’, schrijft Samsom in een door RTL Nieuws gepubliceerde e-mail aan de afdelingen. „Onze partij heeft het slechtste resultaat ooit gehaald. Dat stemt tot grote nederigheid. En tot een welgemeend excuus aan jullie allemaal, want ik weet hoe hard jullie je best hebben gedaan om de PvdA aan een goed resultaat te helpen.” Hij benadrukt dat de PvdA zich beter moet profileren.

    • Novum
    • Ap