kort

Voetbal //

UEFA beboet Ajax om wangedrag fans

De UEFA heeft Ajax een boete van 45.000 euro opgelegd vanwege wangedrag van supporters tijdens de Europa League-wedstrijden tegen Red Bull Salzburg. De misdragingen in Salzburg, zoals het afsteken van vuurwerk, kwetsende spreekkoren en het tonen van beledigende spandoeken, kost Ajax 40.000 euro. Een blikje bier dat in de Amsterdam Arena op het veld werd gegooid, kost de club nog eens 5.000 euro. Het sfeerteam van Ajax is de dupe van de boete. Het budget van de sfeermakers rondom wedstrijden wordt met 45.000 euro verminderd. Ajax werd dit seizoen al eens beboet door de UEFA, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Celtic. Toen bedroeg de boete 20.000 euro.

Oekraïne //

Timosjenko bevestigt race presidentschap

De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft gisteren bevestigd dat zij in de race is voor de presidentsverkiezingen op 25 mei; een strijd die vier jaar geleden voor haar eindigde in een gevangenis in Charkov. Een kleine drie weken geleden bleek uit een peiling van het Internationaal Sociologische Instituut dat Timosjenko weinig profiteerde van de omwenteling in Oekraïne. Populairder zijn de oligarch Petro Porosjenko en bokskampioen Vitali Klitsjko. Timosjenko kwam vorige maand vrij nadat president Viktor Janoekovitsj was gevlucht. Zij zat vast voor corruptie en ambtsmisbruik, beschuldigingen die volgens westerse landen politiek gemotiveerd waren.

Contactloos //

Afrekenen met je smartphone

Pinnen kan sinds gisteren in een aantal winkels in Nederland met een smartphone, door de telefoon bij de pin-terminal te houden. Dat meldt de NOS. Alleen bij bedragen boven de 25 euro wordt om een pincode gevraagd. KPN deed eerder al proeven met ‘contactloos betalen’. Vodafone’s SmartPass maakt het mogelijk voor klanten van andere aanbieders om te betalen met de smartphone.

Natuur //

Wolf krijgt status beschermde diersoort

De wolf wordt een beschermde diersoort. Als het dier schade veroorzaakt, is vergoeding daarvan mogelijk uit het Faunafonds. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) besloten nu het ernaar uitziet dat de wolf terugkeert naar Nederland. De beschermde status betekent niet dat er ‘actieve beschermingsmaatregelen’ voor wolven komen.