Kabinet stuurt alsnog transportheli’s naar Mali voor VN-vredesmacht

Minister Jeanine Hennis van Defensie stuurt alsnog drie transporthelikopters naar Mali voor de evacuatie van gewonde militairen.
Minister Jeanine Hennis van Defensie stuurt alsnog drie transporthelikopters naar Mali voor de evacuatie van gewonde militairen. Foto ANP/Bart Maat

Het kabinet stuurt alsnog drie transporthelikopters naar Mali voor de evacuatie van gewonde militairen. Dat meldt het ministerie van Defensie vanmiddag aan persbureau Novum. Nederland is vanaf april verantwoordelijk voor vergaren van informatie over terroristische activiteit en smokkelroutes in Noord-Mali.

Dit leidt ertoe dat de Nederlandse missie in Mali wordt uitgebreid met ongeveer zeventig militairen. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die vond dat met de helikopters troepen sneller worden verplaatst waardoor de missie effectiever wordt. Bovendien kunnen gewonde militairen sneller worden vervoerd. Vorig jaar stemden alleen SP, PVV en Partij voor de Dieren tegen het kabinetsplan om commando’s, inlichtingenanalisten en Apache-gevechtshelikopters in te zetten voor de VN-vredesmacht.

Er is geen ander land gevonden voor de transporthelikopters

Eind vorig jaar werd door de minister besloten dat bijna vierhonderd Nederlandse militairen volgende maand naar Mali vertrekken, zonder transporthelikopters. Hennis liet destijds weten dit te duur te vinden, bovendien ging ze ervan uit dat een ander land transporttoestellen zou leveren. Dit blijkt alsnog niet het geval. Een verklaring van Defensie van vandaag:

“Zowel de Verenigde Naties als Nederland hebben tevergeefs naar alternatieven gezocht en andere westerse landen benaderd.”

Hennis moest uiteindelijk beloven dat ze met de VN een oplossing zou vinden voordat in het voorjaar de hoofdmacht naar Mali vertrekt. De hoofdmacht zou volgens het toenmalige plan bestaan uit 90 commando’s, gevechtshelikopters met 60 man ondersteuning, 70 inlichtingenspecialisten, een algemene ondersteuningseenheid van 130 man en 30 politiemensen.

Extra kosten bedragen 57,8 miljoen euro

De inzet van eigen Chinookheli’s kost ruim 44 miljoen euro. Behalve voor medische evacuatie worden de toestellen ook ingezet voor transport en ‘tactische mobiliteit’.

Het kabinet heeft verder besloten om de Nederlandse militairen onder te brengen in beschermende containers in plaats van in tenten. Aanleiding is dat Gao de afgelopen maanden doelwit is geweest van toenemende beschietingen. De huisvesting in de containers kost nog eens 13,8 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse militairen in mei operationeel zijn. De Chinooks zijn naar verwachting in oktober inzetbaar; eerst moet de infrastructuur in het Nederlandse kamp worden aangepast.