Historische zoektocht met gastrol voor Rutte

Zien Informatief

Het Koninkrijk

Ned. 2, 21.05-22.00u

In de tuin van de Romeinse Villa Borghese staren de NOS-journalisten Eelco Bosch van Rosenthal en Andrea Vreede omhoog naar een metershoog beeld. Het blijkt een restant uit de Nederlandse nationale geschiedenis. Het beeld is een eerbetoon aan Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Een geschenk van zijn vrienden aan de patriot, dat ons land nooit bereikte.

Het is één van de aardige, historische momenten in de eerste aflevering van de vijfdelige serie Het Koninkrijk. Eelco Bosch van Rosenthal volgt samen met acteur Waldemar Torenstra het historische spoor terug tot 1781 – het jaar van de publicatie van het Pamflet Aan het Volk van Nederland, dat de Bataafse Republiek dichterbij zou brengen. Goede research, prachtige prenten, en gevarieerde gesprekken met nabestaanden dragen het verhaal, net als een verrassende gastrol van premier Mark Rutte. Ze voorkomen dat de historische zoektocht ten onder gaat in de Jeugdjournaal-achtige joligheid van Torenstra. Ook na de driedelige serie van omroep Max (Drie Koningen van Oranje), vorig jaar, blijkt er ruimte voor interessante vaderlandse geschiedenis op televisie.