Hertmans, Mortier, Clark in WOI-themanummer NRC Boeken

Vandaag staat de Boekenbijlage van NRC Handelsblad geheel in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Arnon Grunberg leest Stefan Hertmans’ succesroman Oorlog en Terpentijn, redacteur Bernhard Hulsman interviewt historicus Christopher Clark. Interviews Christopher Clark: ‘Elk land heeft een smoking gun in de hand’ Niet waarom de Eerste Wereldoorlog uitbrak, maar hoe het gebeurde. Dat wilde

Vandaag staat de Boekenbijlage van NRC Handelsblad geheel in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Arnon Grunberg leest Stefan Hertmans’ succesroman Oorlog en Terpentijn, redacteur Bernhard Hulsman interviewt historicus Christopher Clark.

Interviews

Christopher Clark: ‘Elk land heeft een smoking gun in de hand’
Niet waarom de Eerste Wereldoorlog uitbrak, maar hoe het gebeurde. Dat wilde de Britse historicus Christopher Clark uitzoeken. Het leidde tot zijn spraakmakende studie Slaapwandelaars, waarin schuld van de Duitsers wordt gerelativeerd. Daarmee kantelt het geschiedsbeeld. Door Bernhard Hulsman. Lees meer.

Luk Perceval: ‘Wat Europa bindt is oorlog’
In Hamburg speelt ‘Front’, een gestileerde bewerking van de roman Im Westen Nichts Neues van Erich Maria Remarque (1929). ‘Cijfers zeggen pas iets als je inzoomt op het individuele lot’, aldus regisseur Luk Perceval. Door Herien Wensink. Lees meer.

Boekrecensies

Stefan Hertmans: Alleen de kopie toont het obscene
Zijn succesroman Oorlog en terpentijn schreef Stefan Hertmans op basis van zijn grootvaders oorlogscahiers. Zegt hij. Zouden we te maken kunnen hebben met een briljante vervalsing? Door Arnon Grunberg. Lees meer.

Erwin Mortier: Het enig verlangen: begeerd worden
Na Godenslaap is er opnieuw een roman van Erwin Mortier, een lichaamsroman dit keer, over de Eerste Wereldoorlog. Nu in de vorm van een lange brief, van de ene man aan de andere. Het komt waarachtig tot liefde, maar hoe? Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Herfried Münkler: Uitstekend bestuur, slechte regering
Voor het eerst sinds 1968 schreef een Duitse auteur een overzichtswerk waarin de hele Eerste Wereldoorlog wordt behandeld. De Duitsers wisten amper wat ze deden, zo blijkt uit het meesterlijke boek Der Grosse Krieg van Herfried Münkler. Door Bart Funnekotter. Lees meer.

Vandaag ook in WOI-themanummer NRC Boeken

Reportage Huis Doorn: Een museum voor een neutraal landje in een Grote Oorlog
De vluchtplaats van Wilhelm II, Huis Doorn, was jaren een klassiek klein museum. Nu breidt het uit en wijdt het zich aan de vaak vergeten oorlogsepisode in neutraal Nederland. Door Mark Duursma. Lees meer.

Neutraal Nederland: Kunstenaars in dienst verveelden zich te pletter
Nederland riep in de Eerste Wereldoorlog ook kunstenaars op voor de dienstplicht. Verloren tijd, dus hoe raak je afgekeurd? Uiteindelijk voer de kunst er wel bij. Door Dirk Limburg. Lees meer.

Kronos Quartet: De catharsis zit in die diepe, lage bes
Muziek van rond de Grote Oorlog, composities van Alexandra Vrebalov, een film met half vergane beelden van Bill Morrison. Vier musici met een missie: ‘Elk concert van ons is een anti-oorlogsverklaring.’ Door Joep Stapel. Lees meer.