FIFA trekt lessen uit gebrekkige voorbereiding van Brazilië 2014

Het stadion van São Paulo is het zorgenkind van de FIFA. Nederland speelt daar het derde groepsduel, tegen Chili.

De FIFA gaat zijn WK-voorbereidingen in de toekomst aanpassen, na de vele problemen die Brazilië heeft in aanloop naar het toernooi deze zomer. „Het is een les en we moeten op zoek naar een andere manier van werken voor het WK in Rusland in 2018”, zei Jerôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, op een persconferentie in Rio de Janeiro. Hoe die veranderingen eruit moeten zien, maakte hij niet bekend.

De FIFA maakt zich zorgen over de bouw van vier voetbalstadions, waarvan twee in steden waar Nederland zal voetballen tijdens het WK. „We zijn laat en er zijn uitdagingen”, aldus Valcke. Wel sprak hij zijn vertrouwen uit. „We hebben twaalf speelsteden en twaalf stadions”, zei hij. „Maar er is werk aan de winkel. De tijd vliegt.”

Het stadion in São Paulo, waar Nederland zijn derde groepswedstrijd speelt, tegen Chili, is het zorgenkind van de FIFA. In november leidde een ongeluk met een kraan, waarbij twee doden vielen, tot een flinke vertraging. Valcke zei dat het afbouwen van het stadion niet zozeer het probleem is, maar wel het testen of alles veilig is. „Dat is fundamenteel om te kunnen garanderen dat alles goed werkt.”

De openingswedstrijd van het toernooi, die gepland staat in São Paulo, gaat gewoon door, zei Valcke. „Er is geen andere optie. Duizenden mensen hebben kaartjes gekocht.”

Het WK gaat over minder dan drie maanden van start, maar de voorbereidingen verlopen verre van soepel. Naast vertragingen in de bouw is veel infrastructuur niet op tijd klaar. Gisterenavond was er in São Paulo opnieuw een anti-WK-demonstratie. Volgens een peiling deze week is meer dan de helft van de Brazilianen niet positief over het WK, een kwart zegt het zelfs ‘slecht’ of ‘vreselijk’ te vinden.

Vorig jaar gingen honderdduizenden Brazilianen de straat op uit protest dat Brazilië veel publiek geld aan het WK besteedt, terwijl onderwijs en gezondheidszorg onder de maat zijn.