Exposities in Azië trekken de meeste bezoekers

De twee drukst bezochte tentoonstellingen waren in 2013 te zien in één stad: Taipei, hoofdstad van Taiwan. De ene toonde antieke objecten van goud, brons en jade uit de Westelijke Zhou Dynastie. De andere bevatte schilderijen uit de Chinese Lingnan school, actief in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het merendeel van de objecten kwam als bruikleen uit de Volksrepubliek China, Taiwans politieke vijand. De Zhou Dynasty trok 10.946 bezoekers per dag. De schilderijen 10.711. Zo’n 2 miljoen mensen bezochten de exposities.

Blockbusters in Azië domineren al langer de ranglijsten met bezoekerscijfers, jaarlijks verstrekt door The Art Newspaper. Vorig jaar was Meesterwerken uit het Mauritshuis de best bezochte tentoonstelling. In Tokio.

In 2013 staan reizende exposities met Hollandse meesters minder prominent op de ranglijsten dan in voorgaande jaren. Dat komt ook doordat ze elders ter wereld te zien waren.

Export blijft lonen, vooral naar opkomende economieën. In de top-10 van de best bezochte tentoonstellingen staat opnieuw het Centro Cultural Banco do Brasil, met exposities van Franse impressionisten en werk van de Chinese hedendaagse kunstenaar Cai Guo-Qiang, het Shanghai Museum met Fabergé-eigeren uit Rusland, en het Tokyo National Museum met werk van Rafaël uit Italië.

In Europa springt de reizende Dalítentoonstelling eruit. Die trok in het Parijse Centre Pompidou 7.364 bezoekers per dag. In het Reina Sofia te Madrid net iets minder: 6.615 per dag. Gecombineerd trokken de exposities 1,5 miljoen bezoekers.

In de VS bevatte de grootste blockbuster werk van James Turrell, een hedendaags kunstenaar. De expositie De schreeuw (Edvard Munch) in het New Yorkse MoMA trok net iets minder bezoekers: 5.528 per dag, in totaal 1 miljoen. In Nederland scoorde Vincent in het Van Gogh Museum het beste: het staat op de 70ste plaats, met 3.181 bezoekers per dag (totaal 385.000).

Van de musea staat het Louvre onaantastbaar op één, met 9,3 miljoen bezoekers. Ondanks het breken van alle eigen records, komt het Rijksmuseum niet verder dan een 19de plaats, met 2,2 miljoen bezoekers vanaf de opening in april. Het Rijks is daarmee het Van Gogh voorbijgestreefd. Gesloten door een renovatie in begin 2013, zakte dat museum met 1,4 miljoen bezoekers van plaats 30 naar 35. Het Stedelijk komt na de sluiting van jaren eindelijk weer terug in de top-100, op plaats 87, met 700.000 bezoekers.

De tentoonstellingen van het Stedelijk zijn nergens in de ranglijsten te vinden. Dat is opvallend, gezien de Malevitsj-blockbuster die liep van oktober 2013 tot februari 2014. Door een reeks van openingen, zo verklaart het museum, ontbrak de tijd om de vragenlijsten van The Art Newspaper op tijd in te leveren. De kunstkrant zegt dat het „verscheidene” keren om de cijfers heeft gevraagd.

Fiona Tan is de enige levende Nederlandse kunstenaar die met een solo-expositie voorkomt op de lijst: met een expositie in het MAXXI in Rome die door 906 mensen per dag werd bezocht, evenveel als een expositie met werk van Anish Kapoor in Sydney.