Een nieuw begin door Arjen van Veelen

ALGEMENE VOORWAARDEN. Aan deze Grondwet kunnen geen rechten worden ontleend. Want je hebt burgers. En je hebt burgers. Klik op ‘ja’ om akkoord te gaan met deze Algemene Voorwaarden. Ook als u op ‘nee’ klikt, gaat u trouwens akkoord.

Een vrouw uit Sittard-Geleen begint een rechtszaak tegen haar gemeente. Als hondenbezitter moet ze namelijk hondenbelasting betalen. Discriminatie! Het gerechtshof in Den Bosch geeft haar gelijk. De Hoge Raad vernietigt die uitspraak weer.

Waar gebeurd, afgelopen jaar.

Burgers weten perfect wat in de Grondwet staat. Veel te goed. Voortdurend trekken ze de discriminatiekaart. Vanwege Wilders. Vanwege hun hond. Of vanwege het voetbal: gisteren schreven Feyenoord-fans in deze krant dat voetbalsupporters ongelijk worden behandeld. Discriminatie!

Met onze kennis van de wet is dus niets mis – en met de tekst zelf ook niet. Die is glashelder: we behandelen iedereen gelijk. Die zin is het juridische E=mc2. Niets meer aan doen.

Het probleem is de toepassing. Het probleem is dat de Grondwet geen natuurwet is.

Kijk naar buiten: niet iedereen wordt gelijk behandeld. Wetenschappelijk bewezen: met bepaalde achternamen maak je minder kans op werk. Wetenschappelijk bewezen: vrouwen met gelijke capaciteiten verdienen in gelijke functies minder dan mannen.

Morgen barst in Den Haag het Grondwet Festival los. Theater, lezingen, breakdance, vast ook ergens een rapper. Een steenworp verder worden burgers onnodig vaak gefouilleerd. Worden burgers beboet omdat ze te lang stilstonden voor hun eigen portiek. Hun recht om zich in de publieke ruimte te begeven is anders dan het uwe, puur omdat ze in de Schilderswijk wonen, of in Transvaal.

Een gekke Postcodeloterij. Mag niet. Gebeurt toch.

Ik raad iedereen aan morgen de onderzoeksjournalistieke reportage Als iedereen verdacht is te kijken op TV West. Première om 17.00 uur. Over wat er gebeurt op een steenworp afstand van dat fraaie festival. Want je hebt burgers en burgers. Sommigen heten Mohammed, anderen Demmink.

Fijne verjaardag, Grondwet!

Arjen van Veelen is columnist van nrc.next.