Ebola nu ook in hoofdstad Guinee

Een ziekenhuis in de hoofdstad Conakry.
Een ziekenhuis in de hoofdstad Conakry. Foto AFP

De ebola-epidemie in de West-Afrikaanse staat Guinee heeft zich uitgebreid naar de hoofdstad Conakry. Tot nu toe heeft het virus, waartegen geen medicijnen bestaan, zeker 80 mensen besmet van wie 63 zijn overleden.

Internationale hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben extra personeel en materiaal naar Guinee gestuurd. Ook zijn quarantainezones ingesteld om mensen die besmet zijn te isoleren en verspreiding van het virus tegen te gaan.

Er bestaat geen vaccin of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Het is de eerste uitbraak van het dodelijke virus in West-Afrika sinds twintig jaar. Gevreesd wordt dat de epidemie zich heeft uitgebreid naar buurland Sierra Leone, waar berichten zijn dat mensen koorts hebben, met symptomen van ebola.