Oranje dichtbij stunt tegen Z-Afrika

Een grote verrassing leek in de maak. Op het WK Twenty20 in Bangladesh waren de Nederlandse cricketers gisteren heel dicht bij een zege op grootmacht Zuid-Afrika. Wat op voorhand een kansloze nederlaag zou worden, liep uit op een zeer spannend duel waarin Nederland slechts zes runs te kort kwam om de cricketwereld te verrassen.

Desondanks revancheerde Nederland zich voor het ontnuchterende verlies van enkele dagen eerder. Toen werd met recordcijfers verloren van Sri Lanka. Nog nooit had een team in een interland in dit format zo weinig runs (39) gescoord als Nederland in dat duel, een ‘record’ dat tot maandag op naam stond van Kenia.

Zuid-Afrika kwam gisteren met met pijn en moeite uit op 145 runs, mede dankzij geweldig bowlen van Ahsan Malik, die vijf wickets nam voor slechts negentien runs. Na een overrompelende start van openingsbatsman Stephan Myburgh (51 runs in 28 ballen) was Nederland hard op weg naar het Zuid-Afrikaanse totaal, maar tegen het eind vielen de wickets te snel. De ploeg strandde uiteindelijk in het zicht van de haven (139 all out). Nederland speelt morgen nog tegen Nieuw-Zeeland, maandag wacht Engeland.