CBR doet proef met detectiepoortjes en beveiligers bij theorie-examen

Foto ANP / Pieter Franken

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) experimenteert met het invoeren van detectiepoortjes en beveiligers bij het theoretisch rijexamen. Het aantal gevallen van fraude loopt zo erg op dat een dergelijke maatregel nodig is, bevestigt het CBR na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Fraude bij theorie-examens lijkt steeds meer op “georganiseerde misdaad”, stelt het CBR. Er wordt bijvoorbeeld voorgezegd en theorievragen worden gestolen. De detectiepoort bij de ingang van de theoriezaal moet voorkomen dat kandidaten opname- en communicatieapparatuur meenemen. Tegelijkertijd zullen twee beveiligers - “een man en een vrouw”, specificeert het CBR - extra toezicht houden tijdens het examen.

De poortjes staan voorlopig alleen in Amsterdam. De proef duurt in ieder geval twee weken en wordt daarna mogelijk uitgebreid, als de pilot succesvol is. Het CBR schrijft in een verklaring:

“Wij verwachten dat door deze maatregel de rust voor zowel de kandidaten als de medewerkers beter gegarandeerd kan worden.”

Het CBR probeert het frauderen al langer te stoppen. Na de zomer wordt het fraudegevoelige theorie-examen helemaal veranderd. Dan wordt het alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Omdat er dan verschillende vragen langskomen, wordt spieken onmogelijk. Nu moet iedereen nog dezelfde vragen beantwoorden.

    • Anouk van Kampen