De economie van de moestuin

Twee jaar geleden leverde mijn moestuin geld op. Volgens mijn moestuindagboekje, waarin ik nauwgezet bijhoud waar ik de zaden heb gekocht, tegen welke prijs, wat wanneer de grond in is gegaan en wat het resultaat is, kocht ik begin 2011 voor 118,60 euro aan zaden en plantjes, zaai- en stekgrond en knoflook. Met wat nattevingerwerk rekende ik tijdens het seizoen uit wat ik bespaarde: een krop sla? Hm, daar betaal je in de winkel toch gauw een euro voor. Dus elke krop sla leverde me een euro op. Een salade van komkommer en tomaten uit eigen kas? Daarmee spaarde ik toch al gauw 2 euro uit. En jawel hoor, aan het eind van het seizoen had ik winst geboekt: ik had met eten uit eigen tuin en kas 177,50 uitgespaard. Trek daar die 118,60 van af en de moestuin had toch mooi 58,90 euro opgeleverd.

Maar dat was twee jaar geleden, toen ik nog een moestuin deelde met mijn buurvrouw. Afgelopen jaar had ik voor het eerst een eigen moestuin, van 90 vierkante meter. Toen lag de winst- en verliesrekening iets anders: om de moestuin aan te leggen, moest er een loonwerker komen die de grond omspitte en goede aarde en compost erop aanbracht. Kosten: 450 euro. De kosten van de zaden, pootaardappelen en knoflook bedroegen 75,15 euro. Tel daarbij op het hekwerk dat moestuinminnende konijnen buiten moet houden en ik begon het seizoen met een verlies van 775,15 euro.

Maar de omzet was geweldig! Prachtige doperwten en kapucijners, heerlijke worteltjes, en sperziebonen en courgettes die van geen ophouden wisten. Natuurlijk waren er ook tegenvallers, zoals elk jaar in elke moestuin: de tomaten hadden de grootste moeite om rood te worden door het koude voorjaar (die zitten nu in de soep) en de pompoenen hadden het ook niet echt naar hun zin door de kou.

Eind oktober zat de vriezer stampvol groente, soep en curry’s. Met wederom veel nattevingerwerk heb ik uitgerekend dat ik daardoor zo’n 350 euro heb uitgespaard. En dan heb ik het nog niet eens over de 11 euro die ik heb verdiend door in mijn mini-kraampje aan de weg courgettes, komkommers en goudreinetten te verkopen. Dat valt economisch gezien dus reuze mee: op deze manier heb ik in twee moestuinseizoenen de eenmalige investeringen van loonwerker en hekwerk eruit en zal mijn jaarverslag daarna weer louter zwarte cijfers te zien geven.

Je kunt inderdaad wat verdienen aan een moestuin, bevestigen experts Ton Vreeken en Alma Huisken. „Als je je uren maar niet rekent”, aldus Vreeken. „En als je zorgt dat je zaait wanneer je kunt zaaien, dus geen grond onbenut laat.” Vooral op dure producten kun je besparen door zelf te kweken, aldus Huisken. „Denk aan koriander. Voor 5 cent teel je hele bossen en als je het laat doorschieten, heb je het volgende jaar zelfgekweekt zaad.”

Kool daarentegen levert weinig rendement op, volgens Huisken: het neemt veel ruimte in beslag en kost in de winkel heel weinig.

Maar, zeggen beide experts: de grootste winst uit de moestuin haal je uit de lol van het zelf telen en uit de wetenschap dat je gezond eet.