‘Arme gemeenten in problemen door overhevelen zorg’

Protest in Den Haag tegen de Jeugdwet in januari. De overheid is van plan om vanaf 2015 de zorg voor jeugd helemaal onder te brengen bij de gemeenten.
Protest in Den Haag tegen de Jeugdwet in januari. De overheid is van plan om vanaf 2015 de zorg voor jeugd helemaal onder te brengen bij de gemeenten. Foto ANP / Martijn Beekman

De armste gemeenten krijgen het meeste nieuwe werk te doen als het kabinet volgend jaar de zorgtaken aan hen overdraagt. Gemeentebesturen moeten er rekening mee houden dat ze straks niet alle taken kunnen vervullen, schrijft de Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek in samenwerking met Kwaliteitsinstituut Nederlandse gemeenten (King).

Nu hebben gemeenten met de grootste financiële problemen al met een buitensporig grote vraag naar zorg te maken. Dat komt volgens de krant omdat hun bevolking er bovengemiddeld vergrijst. Hoe groot het probleem exact is, is nog niet duidelijk.

De gemeenten waarvoor de problemen zich zullen opstapelen liggen vooral in het noorden en oosten van Nederland en in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. Volgens de Volkskrant staan er bijna vijftig gemeenten financieel zeer zwak voor.

Door de onduidelijkheid kunnen de straks nieuw gevormde colleges van burgemeester en wethouders nauwelijks anticiperen op wat er op hen afkomt, denkt voorzitter van de directieraad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens. “Het kabinet legt het financiële risico bij de gemeenten”, stelt ze in de krant. (Novum)