Zoektocht vliegtuig opgeschort - Thailand signaleert 300 voorwerpen

Beeld van de zoektocht gisteren. Foto Reuters / Paul Kane

De zoektocht naar mogelijke brokstukken van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines in het zuiden van de Indische Oceaan is opgeschort in verband met het weer. Dat meldt persbureau AP.

Vliegtuigen die naar het gebied waar op satellietbeelden 122 drijvende voorwerpen zijn gezien op weg waren zijn teruggeroepen naar Perth in Australië. Ook schepen zijn omgekeerd, zegt de Australische dienst voor maritieme veiligheid AMSA.

Elf vliegtuigen en vijf schepen waren ingezet om het gebied op zo’n 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth uit te kammen. In het gebied zijn ‘brokstukken’ gezien die mogelijk afkomstig zijn van de Maleisische Boeing 777 die op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Aan boord van vlucht MH370 bevonden zich 239 mensen.

Update 10.04 uur:
Een Thaise satelliet heeft 300 voorwerpen gesignaleerd in de Indische Oceaan. De objecten drijven op een afstand van zo’n 200 kilometer van het gebied waar een Franse satelliet eerder 122 objecten waarnam.

Volgens de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein zijn de beelden die zondag zijn gemaakt door Franse satellieten de ‘meest geloofwaardige aanwijzing die we hebben’ over de plek waar het vliegtuig in zee moet zijn verdwenen. De in zee drijvende voorwerpen variëren in lengte van één tot 23 meter.

“Als bevestigd wordt dat het gaat om vlucht MH370, dan kunnen we tenminste verder gaan met de volgende fase van diepzeeonderzoek.”

De autoriteiten hopen de zwarte dozen te kunnen bergen, die mogelijk licht werpen op wat zich aan boord van het vliegtuig heeft afgespeeld.

‘Crash van MH370 en rommelige zoektocht blamage voor Maleisië’

De ramp is desastreus voor het imago van Maleisië, schrijft onze correspondent Melle Garschagen vandaag in nrc.next:

“Door strakke controle is Maleisië in de afgelopen twintig jaar een economisch wonder geweest. Volgens de Wereldbank behoort het tot een select groepje landen dat gedurende 25 jaar jaarlijks gemiddeld 7 procent of meer groeide. Dat succes is precies wat oud-premier Mahathir Mohammed, de grote leider van het land, voor ogen had toen hij in 1991 stelde dat Maleisië in 2020 officieel ontwikkelingsland af moest zijn.

Vlieg over Maleisië en zie de sagopalmen in kaarsrechte formatie, de brede snelwegen en de lange gasleidingen en het wordt duidelijk dat het ontwikkelingsmodel aanslaat. Maleisië geniet in Zuidoost-Azië een reputatie van goed georganiseerd land. Juist daarom zijn de crash van MH370 en de rommelige zoektocht een blamage. Ze doen afbreuk aan het imago van orde dat het land graag hooghoudt.”

    • Marije Willems