Yankees al voor seizoen kampioen geldsmijterij

In de competitie, die nu begint, gaan astronomische bedragen om. De Yankees gaan aan kop met 470 miljoen aan uitgaven.

Robinson Cano, nu uitkomend voor de Seattle Mariners. Foto AFP

Geen respect. Daarvan beschuldigde honkballer Robinson Cano de staf van de New York Yankees nadat die niet was ingegaan op de vraagprijs van 310 miljoen dollar om hem voor de club te behouden. In plaats daarvan regelde de makelaar van Cano, rapper en entertainer Jay Z, een tienjarig contract voor zijn cliënt bij de Seattle Mariners ter waarde van 240 miljoen dollar. De Yankees hadden de limiet gelegd bij 175 miljoen, voor zeven jaar.

In een televisie-interview legde de 31-jarige Cano uit wat hij bedoelde met „geen respect”. Dat had, zei hij, niets te maken met geld maar met de lengte van zijn contract. Tien jaar was voor een speler van zijn kaliber het minimum. De Yankees legden de grens bij zeven jaar. En dus zat er voor Jay Z niets anders op dan de diensten van Cano aan te bieden aan een andere Amerikaanse club.

Amerika maakt zich aanstaand weekend op voor het nieuwe honkbalseizoen. Terwijl de competitie de afgelopen maanden stil lag, werd er koortsachtig gehandeld. De marges zijn klein; clubs zijn daarom bereid astronomische bedragen te betalen voor spelers die het verschil kunnen maken. Honkbal kent geen salarisgrens per club, zoals American football. De markt is al jaren overspannen. Topspelers verkassen voor tientallen, soms honderden miljoenen dollars van team. Clubeigenaren tasten fors in de buidel in de hoop op sportieve – en financieel lucratieve – glorie.

Ook het behoud van een waardevolle speler heeft zijn prijs. De Los Angeles Dodgers bleken bereid topwerper Clayton Kershaw voor zeven jaar en 215 miljoen dollar aan zich te binden. De 26-jarige Kershaw is daarmee de eerste speler die 30 miljoen per jaar opstrijkt. Tot voor kort verdienden veldspelers veel meer dan pitchers, maar de salariswijzigingen weerspiegelen de veranderingen die de sport de afgelopen jaren heeft ondergaan.

Roofbouw

Pitchers die hun club kunnen verzekeren van 15 tot 20 overwinningen in het reguliere seizoen en, zeker zo belangrijk, bereid zijn roofbouw te plegen op hun werpersarm in het naseizoen, zijn goud waard. Die roofbouw houdt in dat ze tijdens de play-offs bovengemiddeld vaak inzetbaar moeten zijn, zonder de gebruikelijke pauze van drie à vier dagen om de oververhitte arm tot rust te laten komen.

Een garantie voor succes zijn dergelijke aankopen natuurlijk niet. De leiding van de Dodgers krabde zich ongetwijfeld achter de oren toen Kershaw tijdens het voorseizoen drie wedstrijden verloor en geen enkele partij wist te winnen. Maar tijdens de officieuze seizoensopening van de club afgelopen weekend in Australië, tegen de Arizona Diamondbacks, maakte Kershaw zijn reputatie weer waar met een afgetekende overwinning.

Blasé

De Dodgers visten achter het net bij de aanschaf van de Japanse werper Masahiro Tanaka. Die speelt de komende zeven jaar voor 155 miljoen dollar in New York. De Yankees hebben niet alleen een topper binnen gehaald. Tanaka wist zich verzekerd van bewonderende media toen hij, om op tijd te zijn voor zijn eerste persconferentie, voor een bedrag van 195.000 dollar een Boeing huurde waarin hij met vrouw, drie vrienden en zijn hond van Tokio naar New York vloog. Daarmee maak je als sportster indruk.

De Yankees hebben op het gebied van geldsmijterij een reputatie hoog te houden. Na een teleurstellend seizoen zonder play-offs, het vertrek van Cano en de schorsing voor een jaar van Alex Rodriguez wegens dopinggebruik, zijn de financiële normen opgerekt. Naast Tanaka werden de veldspelers Jacoby Ellsbury (153 miljoen), Brian McCann (85 miljoen) en Carlos Beltran (45 miljoen) plus drie mindere honkbalgoden aangetrokken. In totaal tastte de club tijdens de winterstop voor een klein half miljard (470 miljoen dollar) in de buidel. De transfer van slagman Ellsbury was een coup: hij kwam over van aartsrivaal en regerend landskampioen de Boston Red Sox.

Toch is de blik van de doorsnee fan niet gericht op Cano of Ellsbury, maar op het afscheid van Derek Jeter, aanvoerder en boegbeeld van de Yankees. De chronisch geblesseerde Jeter (39) bleek bereid voor 12 miljoen dollar nog een jaar te spelen. Vorige seizoen kwam hij slechts 17 van de 162 wedstrijden in actie, tegen een salaris van 17 miljoen dollar. Nu maakt hij voor vijf miljoen minder een laatste rondje langs de velden. Sportief lopen de Yankees en Jeter een risico, maar financieel niet. Het afscheid van de meest geliefde sporter van Amerika wordt commercieel uitgemolken. De baten zijn ongetwijfeld vele malen hoger dan de kosten.

    • Menno de Galan