Wij stemmen op Jayalalithaa Jayaram

Foto Reuters/Babu

Met maskertjes op voeren twee aanhangers van de Indiase politica Jayalalithaa Jayaram campagne voor de herverkiezing van hun politiek leider. De 66-jarige Jayalalithaa, die voorafgaand aan haar politieke carrière in meer dan 140 Bollywoodfilms speelde, is sinds 2011 de regeringsleider in de zuidelijke staat Tamil Nadu.

De populariteit van ‘Jaya’ maakt dat zij als lokaal politicus een doorslaggevende rol kan spelen in de verdeling van de landelijke parlementszetels – en volgens analisten misschien wel een gooi kan doen naar het premierschap. Volgens recente peilingen kan geen van de landelijke partijen op een meerderheid rekenen, tijdens de verkiezingen die op 7 april beginnen (en die vijf weken zullen duren). Als de meerderheid van de stemmen in Tamil Nadu inderdaad naar Jayalalithaa gaat, krijgt haar lokale partij kostbare zetels in het nationale parlement. Ondanks de grootte van het parlement (543 zetels) maakt de versplintering het spannend.

In de verkiezingscampagne wordt alles ingezet om zieltjes te winnen: behalve de ‘Jaya’-maskers draait in de bioscopen van Chennai na jaren weer de film Een man uit duizenden uit 1965, waarin de dan nog piepjonge Jayalalithaa een getroebleerd juffertje speelt, dat gered wordt door een stoere piraat.