VS overwegen sancties tegen Venezuela

Ontploffend vuurwerk tijdens een betoging in Caracas, Venezuela.
Ontploffend vuurwerk tijdens een betoging in Caracas, Venezuela. Foto AP / Esteban Felix

Als de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet snel een vreedzame uitweg vindt voor het conflict met de oppositie in zijn land, volgen Amerikaanse sancties. Strafmaatregelen kunnen volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een ‘belangrijk instrument’ zijn om Maduro te dwingen zich te verzoenen met zijn politieke tegenstanders.

Een delegatie Latijns-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen voorstellen gedaan om de crisis in het land op te lossen, schrijft persbureau AP. Maduro heeft aangekondigd alvast één van de aanbevelingen van de delegatie over te nemen: er wordt een mensenrechtencommissie gevormd die meldingen van rechtenschendingen gaat onderzoeken en haar bevindingen meldt aan Maduro.

De Venezolaanse overheid krijgt veel kritiek op het optreden tijdens de grootschalige protesten van de afgelopen maanden. Betogers zijn boos over het tekort aan basisproducten, de hoge prijzen en de hoge criminaliteitscijfers. Tot nu toe zijn bij de demonstraties 32 mensen om het leven gekomen.