Volkert van der G. keert niet terug naar oude woonplaats

Volkert van de G. op archiefbeeld.
Volkert van de G. op archiefbeeld. Foto ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G. zal na zijn voorwaardelijke vrijlating op 2 mei niet weer in Harderwijk gaan wonen. Dat heeft directeur van de reclassering Sjef van Gennip gisteravond in Pauw & Witteman gezegd. Omdat de moordenaar van Pim Fortuyn bekend is in zijn oude woonplaats, kan hij daar niet opnieuw gaan wonen, redeneerde Van Gennip.

Van der G. kan wel naar het buitenland, als hij zich maar houdt aan de voorwaarden die aan zijn vrijlating zijn verbonden. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en in behandeling gaan bij een psychiater. Ook mag hij niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen. Om de gebiedsverboden te handhaven, krijgt hij een enkelband.

Ook krijgt Van der G. geen nieuwe identiteit, aldus Van Gennip.

Gisteren maakte staatssecretaris Fred Teeven bekend dat het Openbaar Ministerie geen reden ziet tot uitstel of afstel van Van der G.’s voorwaardelijke invrijheidstelling. Van der G. heeft geen psychische stoornis, zo oordeelt het OM. De kans op herhaling wordt nu laag ingeschat, in tegenstelling tot bij eerder onderzoek. Ook Teeven ziet geen reden tot uitstel of afstel. (NRC/Novum)

Lees ook: Van der G. komt (voorwaardelijk) vrij. Dit mag hij niet en wel