Groen licht voor nieuwe landencompetitie: de Nations League (vanaf 2018)

Bezoekers van een voetbalfeest kijken naar een wedstrijd van Oranje. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De 54 leden van Europese voetbalbond hebben ingestemd met een nieuwe competitie: de Nations League. Vanaf september 2018 moet deze competitie de vriendschappelijke interlandwedstrijden vervangen. Hoe de competitie er precies uit gaan zien is nog onbekend, maar volgens UEFA-voorzitter Platini is het “een belangrijke beslissing voor de toekomst van het voetbal op nationaal niveau”.

In grote lijnen is het concept wel al uitgedacht. Landen zullen in vier verschillende divisies worden ingedeeld op sterkte. Iedere divisie bestaat uit vier groepen met drie teams, die zowel een uit- als een thuiswedstrijd tegen elkaar spelen. De groepswinnaars spelen in een eindtoernooi om de prijzen. Dat eerst toernooi zou in juni 2019 worden gehouden. Sportredacteur Derk Walters over de nieuwe competitie:

“De oefenwedstrijden zijn nu altijd een beetje zouteloze bedoeningen. Wedstrijden tegen Luxemburg bijvoorbeeld, waarin volop wordt geëxperimenteerd met spelers en waar trainers afspreken dat ze mogen doorwisselen. Dat de divisies op sterkte worden ingedeeld is dus ook het aardige aan deze opzet. De toernooiopzet van het plan is wel verrassend, want in het voetbal wordt al zoveel geklaagd over een overvloed aan speeldagen. In een jaar dat er een EK of WK wordt gespeeld hebben spelers op het eind van het seizoen tussen de vijftig en zestig wedstrijden in de benen. Daar komt nu eigenlijk ook een toernooi bij in de oneven jaren, als er nog geen WK of EK is.”

De Europese voetbalbond houdt vandaag een congres in de Kazachstaanse hoofdstad Astana.

    • Lex Boon