Timosjenko bevestigt: ik ga voor presidentschap Oekraïne

Joelia Timosjenko, leider van de Vaderlandpartij, op 6 maart bij een persconferentie op het European People's Party (EPP) Congress in Dublin. AFP / Peter Muhly

Joelia Timosjenko heeft vanmiddag bevestigd dat zij in de race is voor de presidentsverkiezingen op 25 mei; een strijd die haar vier jaar geleden deed eindigen in een gevangenis in Charkov. De vroegere Oekraïense premier wil corruptie bestrijden en werpt zich op als hoeder van de Oekraïense eenheid. Dit melden de internationale persbureaus.

Een kleine drie weken geleden bleek uit een peiling dat Timosjenko nog maar magertjes profiteerde van de omwenteling in Oekraïne. Het Internationaal Sociologische Instituut zette haar op circa 8 procent van de stemmen; goed voor een derde plaats bij de presidentsverkiezingen in mei. Populairder zijn de oligarch Petro Porosjenko (20 procent), wiens chocolademerk Roshen nu in Rusland is verboden, en bokskampioen Vitali Klitsjko (12 procent). Timosjenko vandaag:

“Ik zal de kandidaat zijn voor de Oekraïense eenheid. Het westen en het midden van Oekraïne hebben altijd op mij gestemd, maar ik ben geboren in het oosten. (…) Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze tweede revolutie niet weer zal leiden tot wantrouwen, pessimisme en teleurstelling. Elke dag zal in het teken staan van het vertrouwen van het volk winnen.”

Polariserend

Timosjenko kwam vorige maand vrij nadat president Viktor Janoekovitsj was gevlucht. Zij zat in de gevangenis na te zijn veroordeeld wegens corruptie en ambtsmisbruik, beschuldigingen die volgens westerse landen politiek gemotiveerd waren.

De in Dnjepropetrovsk, destijds behorend tot de Sovjet-Unie, geboren Timosjenko was tweemaal premier van Oekraïne en deed in 2010 een poging president te worden. In een spannende tweestrijd verloor ze de verkiezingen toen van Janoekovitsj. Die begon meteen een campagne tegen Joelia Timosjenko waardoor zij in 2011 in de cel terechtkwam na vermeende corruptie bij het uitonderhandelen van een gasdeal met de Russen in 2009.

De 53-jarige Timosjenko geldt als een van de meest polariserende figuren in de Oekraïense politiek. Zij wordt door sommigen aanbeden als een icoon van democratie en door anderen verguisd als een manipulator met een schimmig verleden.

    • Jules Seegers