Terugkijken docu: je vader met een vriendin van vijftig jaar jonger

De 73-jarige vader van de Canadese filmmaker April Butler is smoorverliefd op Girlie, zijn vijftig jaar jongere Filippijnse vriendin. April vindt haar vader een “gore viezerik”. Ze maakte een documentaire over hem. Father figures is het resultaat. In de documentaire volgen April en cameravrouw Gillian Hrankowski vader Dale en het jonge Aziatische meisje. Dale doet

De 73-jarige vader van de Canadese filmmaker April Butler is smoorverliefd op Girlie, zijn vijftig jaar jongere Filippijnse vriendin. April vindt haar vader een “gore viezerik”. Ze maakte een documentaire over hem.

Father figures is het resultaat. In de documentaire volgen April en cameravrouw Gillian Hrankowski vader Dale en het jonge Aziatische meisje. Dale doet alsof hij miljonair is en onderhoudt zijn vriendin op de Filippijnen. Wat hij terugkrijgt? Zorg in de breedste zin van het woord. Dale: “zij vervult al mijn behoeften en ik de hare, denk ik.” Moet April zeggen dat haar vader een armoedzaaier is? De helft van het jaar verblijft Dale in Canada om recht te blijven houden op zijn pensioentje.

Met liefde heeft dit niets te maken, constateert April. Maarja: “het blijft toch je vader”. Maar als ze ontdekt dat Girlie geen 23 is zoals haar vader vertelde, maar 17, zoekt ze hem op Bali op en confronteert hem met de feiten. “Je neukte een meisje van 16. Sick!”.

Op het afgelopen IDFA, waar deze film vertoond werd, verklapte Butler dat ze geen contact meer heeft met haar vader.

    • Marije Willems