‘Tegels’ voor nieuws Krol-affaire en NRC-interview Hooijmaijers

De Tegel voor het beste nieuwsverhaal van vorig jaar gaat naar Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen. Zijn artikel, “Henk Krol betaalde zelf geen pensioenen”, werd uit drie nominaties gekozen door de jury. Andere genomineerden voor de journalistieke prijs waren NRC-journalisten Huib Modderkolk, Steven Derix en Floor Boon voor hun NSA-dossier.

Foto ANP / Koen Suyk

De Tegel voor het beste nieuwsverhaal van vorig jaar gaat naar Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen. Zijn artikel, “Henk Krol betaalde zelf geen pensioenen”, werd uit drie nominaties gekozen door de jury. Andere genomineerden voor de journalistieke prijs waren NRC-journalisten Huib Modderkolk, Steven Derix en Floor Boon voor hun NSA-dossier.

In de categorie interview vielen Tom Kreling en Hugo Logtenberg van NRC in de prijzen. Ze kregen De Tegel voor hun vraaggesprek met VVD-politicus Ton Hooijmaijers, “Ik wilde de wereld verbeteren”.

Opvallend aan de uitreiking van de prijs voor het beste nieuwsverhaal was dat Trommelen zelf niet bij de bekendmaking was.

Twitter avatar detegel de Tegel Jeroen is zelf op vakantie in Suriname dus neemt zijn dochter de prijs in ontvangst. #detegel
Twitter avatar jeroenschrijft JeroenTrommelen Wegens diepgravend onderzoek in t Surinaamse binnenland ben ik morgen helaas afwezig bij de uitreiking van @detegel http://t.co/TH6pBCxXNX

Zijn dochter kwam De Tegel ophalen en las een verklaring voor. Trommelen ziet de prijs als “beloning voor koppige, onverstoorbare” journalisten die zich niet laten afleiden door de waan van de dag.

De derde groep genomineerden in de categorie nieuws brachten de zogeheten “Bulgarenfraude” aan het licht. Het ging om journalisten Aart Zeeman en Miroluba Benatova van KRO Brandpunt en Siebe Sietsma van RTL Nieuws.

Tegel voor verslaggeving

Verslaggever Jan Eikelboom kreeg samen met Ruth Vandewalle De Tegel voor nieuwsverslaggeving voor zijn Nieuwsuur-reportages over de burgeroorlog in Syrië. De prijs voor de beste achtergrondjournalistiek ging naar Oeke Hoogendijk met haar documentaire Het nieuwe Rijksmuseum.

    • Laura Klompenhouwer