Stop discriminatie van voetbalfans

Als Marokkanen worden gediscrimineerd staat het land op z’n kop, maar discriminatie van voetbalsupporters is al jaren geoorloofd, schrijven Jeffrey de Bruijn en Jilke Hellinga.

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Pure hypocrisie, dat is het massaal aangifte doen tegen Geert Wilders. Zeker in het geval van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, die deze week inwoners van zijn gemeente aanspoorde om aangifte te doen tegen de politicus wegens diens opmerkingen over Marokkanen.

We gaan terug naar 15 september 2013. NEC speelt die dag thuis tegen Feyenoord. Bij het Goffertstadion in Nijmegen worden talloze voetbalsupporters, zowel van NEC als Feyenoord, de toegang ontzegd op basis van hun geboorte- dan wel woonplaats. Doel is om Feyenoord-supporters uit de thuisvakken te weren, onder het mom van ‘veiligheid’. Ben je supporter van NEC maar woon je in de regio Rotterdam, jammer dan. Dit alles staat onder leiding van diezelfde burgemeester Bruls.

Het is een van de vele voorbeelden van het criminaliseren, demoniseren en discrimineren van voetbalsupporters. Vele burgemeesters, eindverantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeentes, hebben bewezen zonder duidelijke argumenten zulke maatregelen toe te passen. Tegelijkertijd praat de landelijke politiek over aanscherping van de voetbalwet, terwijl de jaarlijkse cijfers over voetbalvandalisme juist aan moeten zetten tot een dialoog over een soepeler beleid omtrent voetbalsupporters.

Aangifte tegen burgemeesters

De controverse rond Geert Wilders was voor Lunatic News, een fanzine en website voor Feyenoord-supporters, aanleiding om over te gaan tot actie. Selectieve verontwaardiging noemt de website het. Nu het om de Marokkaanse Nederlanders gaat, staat heel Nederland op zijn kop, maar in het geval van voetbalsupporters is discriminatie al jaren geoorloofd. Voetbalsupporters hebben echter niet alleen te maken met populistische uitspraken van politici, maar met grensoverschrijdende maatregelen die hen criminaliseren en hen in hun bewegingsvrijheid beperken.

Ook in Breda werd gediscrimineerd op basis van afkomst. Een groep van tien Feyenoord-supporters, met geldige wedstrijdkaart, werd zonder pardon de stad uit gezet. Er was geen enkele aanleiding voor en een reden voor deze maatregel is tot op heden nog altijd onbekend. Kromme vergelijking? Nee, want ook in het geval van voetbalsupporters is de overgrote meerderheid de dupe van wat een klein groepje mensen aanricht.

Te pas en te onpas worden door burgemeesters buscombiregelingen opgelegd onder het mom van openbare orde en veiligheid, waarbij supporters verplicht in een konvooi moeten reizen. In sommige gevallen is dat misschien noodzakelijk, in vele gevallen is het zwaar overdreven. Al jaren liegen de cijfers van het Centrum Informatiepunt Voetbalvandalisme er niet om, het aantal incidenten in en rond de stadions is verwaarloosbaar. Een kleine 700 incidenten over een heel voetbalseizoen met 7,5 miljoen bezoekers. De kans op een incident per bezoeker is nog geen duizendste procent.

En dan te bedenken dat het overgrote deel van de incidenten valt in de categorie ‘niet gewelddadig’ (60 procent), zoals wildplassen, het niet bij je dragen van een identiteitsbewijs, enzovoorts. Van de overige 40 procent bestaat het overgrote deel uit vuurwerkgerelateerde incidenten, dan wel ‘verbaal geweld’.

Zo is voetbal geen feest meer

Voor een buitenstaander klinkt het bezoeken van een voetbalwedstrijd wellicht als een leuk dagje uit, maar helaas is de wekelijkse realiteit anders. Buscombiregelingen zijn nog maar de basis van het beperken van voetbalsupporters. Complete steden worden hermetisch afgesloten en bezoekende supporters krijgen de mededeling ‘niet welkom’.

Zelfs op een dag als Bevrijdingsdag 2012. De burgemeester van Heerenveen sloot op 5 mei 2012 de stad compleet af. Elke auto richting Heerenveen werd door de Mobiele Eenheid van de weg gehaald en volledig binnenstebuiten gekeerd. Als je geen geldig toegangsbewijs voor de wedstrijd had (SC Heerenveen-Feyenoord) of niet uit de regio Heerenveen kwam, werd je de toegang ontzegd. Zelfs inwoners van Heerenveen die toevallig supporter zijn van Feyenoord werden zonder pardon gesommeerd hun eigen woonplaats te verlaten.

Reden voor deze maatregelen waren geen heftige rellen bij een eerdere wedstrijd tussen beide clubs, maar het vermoeden dat Feyenoordsupporters de stad Heerenveen zouden bezoeken zonder geldige wedstrijdkaart. Vreemd, aangezien alle jaren ervoor Feyenoord-supporters voor prima sfeer zorgden nabij het stadion zonder problemen. In het huidige voetbalseizoen was een vergelijkbare maatregel ook in Deventer het geval, en waren FC Emmen-supporters zelfs niet welkom in Almere.

De noodzaak voor deze maatregelen is er in vele gevallen niet. Hooligans staan overal geregistreerd bij speciale voetbaleenheden, waarbij ze continu gemonitord worden. Voetbalsupporters conformeren zich met de aanschaf van een kaart aan de regels die de KNVB hanteert. En dan is er nog zoiets als de wet. Veiligheid en openbare orde is in vele gevallen een drogreden om voetbalsupporters onnodig te beperken.

De redactie van Lunatic News wil gezamenlijk met voetbalsupporters van andere clubs een duidelijk statement maken dat het afgelopen moet zijn met de idioterie omtrent het voetbal. Hoog tijd dat de KNVB echt eens iets doet aan normalisatie, de term die de voetbalbond in 2011 in het leven heeft geroepen om van voetbal weer een feest te maken. Het is tijd dat de KNVB, politie, justitie, burgemeesters & wethouders en politici zich verdiepen in de realiteit. Het is tijd dat ze daadwerkelijk gaan luisteren naar de voetbalsupporters. Want het zijn de supporters die het voetbal maken tot wat het is – een geweldige volkssport.

    • Jeffrey de Bruijn
    • Jilke Hellinga