Samsom zegt sorry tegen door kiezer afgestrafte PvdA-afdelingen

PvdA-leider Diederik Samsom heeft tegenover lokale PvdA-politici verontschuldigd voor de nederlaag van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het verlies in veel gemeenten is terug te voeren op landelijk beleid, schrijft Samsom in een brief die RTL Nieuws heeft gepubliceerd.

Samsom op campagne in Maastricht.
Samsom op campagne in Maastricht. Foto ANP / Marcel van Hoorn

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zich in een brief aan lokale PvdA-politici verontschuldigd voor de nederlaag van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het verlies in veel gemeenten is terug te voeren op landelijk beleid, schrijft Samsom in een brief die RTL Nieuws zojuist heeft gepubliceerd.

De PvdA verloor onder meer fors in de vier grote steden - Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam - waar traditioneel juist veel aanhang was. In Amsterdam, waar de partij sinds 1949 de grootste was, kreeg de PvdA 10,9 procentpunten minder stemmen dan in 2010; 18,4 procent van het totaal aantal stemmen (10 zetels). In totaal verloor de partij bijna een derde van haar raadszetels. Samsom schrijft over de nederlaag:

“Het doel van een politicus is naast het verwezenlijken van de idealen ook het overtuigen van de kiezers. Tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen is me dat als leider van onze partij niet gelukt. Onze partij heeft het slechtste resultaat ooit gehaald. Dat stemt tot grote nederigheid.”

‘Doel is zorgzame samenleving’

Samsom benadrukt dat hij blijft strijden voor de “essentiële waarden van onze sociaaldemocratie” die sinds de crisis onder druk staan. De samenleving moet echter wel veranderen om die verworvenheden te behouden. Het doel is “een zorgzame samenleving die in gelijke mate wordt gedragen door welvaart, solidariteit en duurzaamheid”.

“Ik geloof in dat doel. Maar blijkens de verkiezingsuitslag vindt een te groot deel van onze kiezers het doel te weinig overtuigend en de weg ernaar toe te onzeker.”

Samsom: indien nodig plannen wijzigen

De PvdA moet volgens Samsom mensen die, bijvoorbeeld op het gebied van de zorg, “tussen wal en schip raken” te hulp schieten. De partij is bereid “zijn plannen te wijzigen en de uitvoering te verbeteren als dat nodig is.”

Samsom benadrukt met zijn brief dat de PvdA zich beter moet profileren. Dat punt werd gisteren ook duidelijk bij een bijeenkomst van Samsom en voorzitter Hans Spekman met lijsttrekkers uit vijftig gemeenten. Na de slechte resultaten stapten lijsttrekkers Pieter Hilhorst in Amsterdam en Hamit Karakus in Rotterdam op.