Ruim 100.000 stakers op belangrijkste vliegvelden Duitsland

Een vrijwel lege terminal vandaag in de luchthaven van Frankfurt. 's Lands grootste vliegveld annuleerde ruim zeshonderd vluchten.
Een vrijwel lege terminal vandaag in de luchthaven van Frankfurt. 's Lands grootste vliegveld annuleerde ruim zeshonderd vluchten. AP / Michael Probst

Meer dan honderdduizend Duitsers hebben vandaag gestaakt voor hogere lonen. Naast personeel op zeven grote Duitse vliegvelden legden werknemers in de publieke sector het werk neer. In totaal namen tweehonderdduizend werknemers deze week deel aan de stakingen. Dat heeft de Duitse vakbond Verdi bekendgemaakt.

De stakingen op de belangrijkste vliegvelden van Duitsland leverden veel problemen op. Honderden vluchten werden geannuleerd. Lufthansa maakte woensdag al bekend zeshonderd van de 1800 vluchten in het land te cancelen. Op het vliegveld van Keulen konden twintig minuten geen vliegtuigen landen en opstijgen doordat de brandweer staakte, schrijven Duitse media.

Aanvankelijk werd grote chaos verwacht op de Duitse luchthavens, met name in Frankfurt, het grootste vliegveld van het land. Dat bleek mee te vallen doordat passagiers tijdig op de hoogte waren gebracht van de acties, aldus het blad Focus. Toch hadden naar schatting veertigduizend mensen last van de acties op het vliegveld, meldt Focus.

Niet alleen op vliegvelden legden werknemers uit de publieke sector donderdag het werk neer. Ook bij vuilnisophaaldiensten, bij gemeenten en in het streekvervoer werd gestaakt.

Volgende week worden de gesprekken over een nieuwe cao voor de 2,1 miljoen werknemers in de sector hervat. De vakbond wil onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent en meer vakantiedagen. (Novum)