Papieren paperclip is een hit

Op bedrijfsborrels hoor je wel eens bewonderend praten over het ontwerp van de paperclip, een eenvoudig, maar wereldwijd succesvol product. Dit ontwerp heeft een opvolger, uitgevonden door de Nederlander Johan van den Bogaard, de papieren paperclip!

Het Nederlandse bedrijf Deltaclip International heeft zijn ontwerp in productie genomen. Het verkoopt tientallen miljoenen bindsystemen van milieuvriendelijk papier die gemakkelijk gerecycled kunnen worden. Mede-eigenaar Bart Geurts: „Ze mogen gewoon bij het oud papier en door de versnipperaar. Dat scheelt veel gepeuter.”

Deltaclip haalde in 2013 bij het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl in 48 uur 140.000 euro op voor de eerste productiemachine. De machine draait inmiddels op volle toeren in Eerbeek. Het bedrijf heeft contracten afgesloten met ’s werelds grootste leveranciers van kantoorartikelen zoals Staples en Walmart. Er worden dit jaar zo’n één miljard clips verkocht. De eerste containers verlieten oktober vorig jaar de Rotterdamse haven.

De clips zijn te personaliseren: er kan een logo op worden gedrukt, zodat ze tevens als visitekaartjes fungeren. Grotere beschrijfbare clips kunnen dienst doen als memo – ze raken in elk geval minder makkelijk kwijt dan de beroemde post-its.

    • Hille Takken